Bekijk het origineel

Kamerleden stellen den Uyl vragen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kamerleden stellen den Uyl vragen

Communisten mogen in regering

3 minuten leestijd

Aantjes, die dit woensdagavond zei op een politieke vergadering in Alphen aan de Rijn, haakte hiermee in op de uitlatingen van premier Den Uyl in een interview met een Italiaans blad. '

„In zijn uitspraak heeft de minister- president het internationale karakter van het communisme onderschat", aldus Aantjes. Blijkbaar vond hij het weer eens nodig een deel van zijn eigen achterban gerust te stellen, dat grote moeite heeft met het redelijke beleid dat het kabinet, dankzij de invloed van KVP en ARP, steeds meer voert.

VVD-fractievoorzitter Wiegel heeft kritiek op premier Den Uyl's opmerking in een Italiaans blad, „dat tegen deelname van communisten aan de regering van een Westeuropees land geen principiële bezwaren bestaan, maar dat daaraan democratische voorwaarden moeten worden gesteld".

Wiegel wil, zo blijkt uit door hem gestelde schriftelijke vragen, van Den Uyl weten of hiermee de opvatting van het kabinet, dus ook van de minister van Buitenlandse zaken en van de bewindslieden behorende tot KVP en ARP, werd vertolkt.

Ook is hij benieuwd naar de door de premier genoemde democratische voorwaarden en naar de beleidsvisie waarop de uitlatingen van de minister-president zijn gegrond.

Bemoeizucht

 Volgens de VVD-fractievoorzitter had de premier zich moeten realiseren dat het doel van zijn uitlatingen op dit ogenblik en in een Italiaans weekblad zou kunnen worden opgevat als zou hij voorstander zijn van een Italiaanse regering met communisten. Als dit zo is vindt Wiege! dat hier sprake is van een niet al te nuttige bemoeizucht met de politieke ontwikkelingen in Italië. „Zou de minister-president het ook op prijs stellen indien een premier van een ander land, behorende tot de Europese Gemeenschap, zich in een Nederlands blad zou uitlaten over de door hun mogelijk, dan wel gewenst geachte politieke samenstelling van de Nederlandse regering", zo vraagt Wiegel.

Ook CHU-fractievoorzitter Kruisinga heeft over deze zaak vragen gesteld aan de minister-president en de minister' van Buitenlandse zaken. Kruisinga wil weten of enerzijds minister Van der Stoel en anderzijds premier Den Uyl willen uiteenzetten hoe hun respectieve opstelling ten aanzien van de ontwikkelingen met betrekking tot de invloed van de communistische partij in Italië is. De CHU-fractievoorzitter wil weten of het waar is dat het ministerie van Buitenlandse zaken sceptischer staat tegenover de Italiaanse communisten dan minister-president Den Uyl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 april 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Kamerleden stellen den Uyl vragen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 april 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken