Bekijk het origineel

ABN zeer tevreden over eerste kwartaal

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

ABN zeer tevreden over eerste kwartaal

VERLANGEN NAAR HOGER DIVIDEND

2 minuten leestijd

AMSTERDAM In het eerste kwartaal van 1976 was de nettowinst, na l>elastingsreservering, bij de Algemene Bank Nederland precies gelijk aan een kwart van de jaarwinst (ƒ 186 min) van 1975. Dat betekent dat het resultaat van het eerste kwartaal iets hoger was dan verleden jaar in het overeenkomstige kwartaal, want in 1975 is de winst van kwartaal tot kwartaal toegenomen.

Dit deelde de voorzitter van de raad van bestuur dr. A. Batenburg mee in het begin van de jaarvergadering, die vrij druk was bezocht en waarop tal van aandeelhouders de nieuwe regelingen van de handelsbanken voor bewaarloon van effecten en de kosten voor grotere portefeuilles ter sprake brachten.

De ABN verwacht binnen afzienbare tijd nadere mededelingen te kunnen doen over het afstoten van de belangen in Mees en Hope Investeringen, de sector van de Mees en Hope Groep, die geen betrekking heeft op het bankbedrijf en die de ABN van de hand zal doen.

Verwachting

Er was in die sector in 1975 een verlies van ƒ 10 min, maar er wórdt verwacht dat na het afstoten geen verlies zal overblijven.

Het bankbedrijf Mees en Hope en de sector Assurantie heeft overigens in het eerste kwartaal van 1976 „zeer behoorlijk bijgedragen tot de gunstigste resultaten".

In samenhang met deze fusie had Morgan Guaranty een belang gekregen in het aandelenkapitaal van de ABN ter grootte van rond 3 procent in een kapitaal van ƒ368,1 min. Dit belang heeft Guaranty van de hand gedaan door middel van verkopen ter beurze.

Aandeelhouders merkten op dat de groei van de dividenduitkering bij de ABN geen gelijke tred houdt met de groei van het bedrijf en van de winst. Met name door de Vereniging Effectenbescherming zou een iets hogere uitke.ring op prijs worden gesteld.

Van bestuurszijde werd daarop gewezen op de noodzaak, bij de huidige conjunctuur de voorzieningen tegen algemene risico's sterker te vergroten dan in voorgaande jaren. Bovendien keert de ABN behalve een hoger dividend van ƒ 21 (was ƒ 20) een agiobonus uit van 5 procent, waardoor de aandeelhouders enige stijging van inkomen genieten wanneer ze het belang aanhouden.

Tot discussies over de voorgenomen vermogensaanwasbelasting van het kabinet-Den Uyl liet het bestuur van de ABN zich niet verleiden op grond van de overweging dat er nog te weinig over het komende wetsontwerp bekend is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

ABN zeer tevreden over eerste kwartaal

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken