Bekijk het origineel

Prijzen lopen uit de hand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Prijzen lopen uit de hand

Lubbers: Stijging dit jaar boven 8 procent

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De doelstelling van de regering om de prijsstijging dit jaar niet meer boven de acht procent te laten uitkomen, kan als mislukt worden beschouwd.

Na het bekend worden van de Stijging van het prijsindexcijfer met 2,1 procent over maart/april acht minister Lubbers (Economische zaken) de kans, dat de prijzen in 1976 niet meer dan acht procent omhoog zullen gaan, minder dan vijftig procent.

De minister heeft dit woensdagavond in het NOS-journaal verklaard. Het zal niet mogelijk zijn, maatregelen te treffen, waardoor de prijzen over het „gehele front" in de hand zouden worden gehouden. Het doel van de regering, een prijsstijging van ten hoogste acht procent, kan alleen nog maar worden bereikt als er een prijsdaling zal optreden voor voedingsmiddelen, waarvan de prijzen op markten en veilingen worden bepaald en ook de prijzen voor importprodukten naar beneden zullen gaan. Daarover bestaat volgens minister Lubbers echter geen enkele zekerheid. Minister Lubbers heeft gezegd niet van plan te zijn zijn prijsbeleid te wijzigen, waarom hij dan ook niet zal ingaan op de wens van de voorzitter van de FNV, ,W. Kok, om een prijsstop in te stellen. Deze heeft gezegd dat deze er dient te komen.

4,6 procent

Volgens het Centraal bureau voor de statistiek zijn de kosten voor de gezinsconsumptie door de stijging van vorige maand met 2,1 procent, nu sinds half december 1975 met 4,6 procent omhoog gegaan.

De huren stegen het belangrijkst. Het indexcijfer liep op van 160,4 tot 175, wat een invloed op het totale indexcijfer had van 0,7 procent. De gestegen prijzen voor kleding zorgden voor een stijging van 0,6 procent.

Levensmiddelen

Voorts heeft het CBS prijsstijgingen geconstateerd bij aardappelen, vers fruit, suiker, koffie, vlees, melk en melkprodukten, eieren, damesbladen, benzine, briefport en vakantiebedrijven in binnen- en buitenland.

Van het gehele pakket goederen en diensten gaf 45 procent een stijging te zien, van 19 procent van de goederen en diensten daalden de prijzen. Van de resterende 36 procent bleven de prijzen in de verslagmaand ongewijzigd, aldus het ministerie van Economische zaken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Prijzen lopen uit de hand

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken