Bekijk het origineel

Kabinet heeft het nu echt moeilijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kabinet heeft het nu echt moeilijk

Den Uyl geeft toe:

2 minuten leestijd

TILBURG — Na drie jaar heeft het kabinet het echt moeilijk, aldus premier Den Uyl donderdagavond op een PvdA-bijeenkomst in Tilburg. Dat hangt samen met de samenstelling van het kabinet. Dat wisten we toen we eraan begonnen.

„Soms is er het perspectief van een nieuwe gemeenschappelijke grondslag. Soms denk je: de partijen vliegen uit elkaar en: was je er maar nooit aan begonnen", zo zei de premier. ,,Maar we moeten niet in paniek raken, als gezegd wordt dat we moe worden, als gesproken wordt over slijtage. Wanneer een kabinet met socialisten het niet moeilijk heeft, deugt het kabinet niet, of deugen de socialisten niet", aldus Den Uyl. We moeten het beleid afmaken, als we maar even de kans krijgen, zo zei hij.

De premier zei de eis van de Federatie Nederlandse Vakbeweging om per 1 juli aanstaande volledige prijscompensatie te krijgen niet zo te zien zitten. Van die 5 procent prijscompensatie voor een halfjaar blijft hooguit reëel 0,6 tot 0,7 procent over. ,,Het verdampt, het wordt rook", aldus Den Uyl. Hij pleitte voor een andere manier om hetzelfde resultaat te bereiken: verlaging van de sociale premies en de belastingen. Dan doorbreek je de loon- en prijsspiraal.

Van Agt

PvdA-voorzitter len van den Heuvel noemde de houding van Justitie minister Van Agt in de kwestie van Bloemenhovekliniek onbegrijpelijk. Hij heeft op geen enkele wijze in de Kamer aannemelijk gemaakt, waarom hij toestemming tot sluiting heeft gegeven. „Wel heeft hij ernstig afbreuk gedaan aan de daadkracht van het kabinet", aldus mevr. Van den Heuvel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Kabinet heeft het nu echt moeilijk

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken