Bekijk het origineel

Meer bezuinigen op overheidsuitgaven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meer bezuinigen op overheidsuitgaven

Andriessen: één procent te weinig

2 minuten leestijd

ZANDVOORT — De groei in de overheidsuitgaven dient in de komende jaren niet tot één procent per jaar beperkt te blijven, zoals minister Duisenberg van Financiën heeft voorgesteld, maar tot 0,7 procent per jaar.

Een volledige stop op de groei van de overheidsuitgaven, zoals de VVD die wil, is op korte termijn onhaalbaar. Mr. F. Andriessen, fractieleider van de KVP in de Tweede kamer, heeft dit donderdagmiddag in Zandvoort gezegd tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de Horecaf, de Nederlandse bond van werkgevers in hotel-, restaurant, café en aanverwante bedrijven.

Volgens Andriessen is zijn 0,7-norm van wezenlijk belang om de werkloosheid in ons land rond 1988 „terug te drukken tot ver beneden de 200.000". Zoals bekend streeft de regering met haar één-procents-operatie naar een werklozenaantal van 200.000 in 1988. Andriessen pleitte in dit verband ook voor een „vergaande stimulering van de investeringen in ons land".

Volgens het plan van de regering, gaat het grootste deel van de VAD-opbrengst in een fonds, dat door de vakbonden zal worden beheerd. Andriessen meende, dat een groter deel van de opbrengst rechtstreeks ten goede moet komen aan de individuele werknemer. Hij vroeg de regering duidelijk te maken hoe dat deel van de VAD-opbrengst uitgekeerd zal worden. Het beheer van het genoemde fonds mag volgens hem niet alleen in handen zijn van de vakbeweging: „Dat is niet te rijmen met de gedachte van madhtsspreiding", aldus Andriessen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Meer bezuinigen op overheidsuitgaven

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken