Bekijk het origineel

Miljoenen nodig voor hulpverlenin;

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Miljoenen nodig voor hulpverlenin;

Rode Kruis vraagt offer

4 minuten leestijd

 DEN HAAG Het hoofdbestuur van het Nederlandse Rode Kruis hoopt en verwacht, dat het Nederlandse volk bij de nationale inzameling volgende week opnieuw meer dan zes miljoen gulden zal bijeenbrengen voor hulpverlening op allerlei terrein. Vorig jaar is ƒ4.000.000 naar Guatemala gegaan voor de slachtoffers van de aardbevingsramp.

Donderdag heeft het hoofdbestuur aan de Internationale Liga te Geneve bericht gezonden, dat ƒ300.000 wordt overgemaakt voor hulp aan de door de aardbeving getroffen gebieden in Itahë. Van het bedrag voor Guatemala is twee miljoen gulden besteed voor houten noodwoningen, die snel moeten worden gebouwd ten behoeve van de slachtoffers voordat eind mei de regentijd begint.

In 1975 heeft het Rode Kruis aan buitengewone hulp na calamiteiten 1,75 miljoen gulden geschonken. Het ging in veertien gevallen om financiële steun en 26 maal om goederenhulp. Dit jaar verwacht men aan buitengewone hulp ongeveer zes miljoen te besteden.

Standaardisatie

De organisatie van de Rode-Kruishulp wordt steeds efficiënter, o.m. door de standaardisatie van hulppakketten en medicamenten. Directeur Cramwinkel zei dat het Rode Kruis steeds meer taken krijgt in verband met ontwikkelingssamenwerking, welke buiten de overheden omgaat en zich vooral richt op samenwerking met de Rode-Kruisverenigingen in de ontwikkelingsgebieden. In het kader hiervan bouwt het Rode Kruis bijvoorbeeld mee aan de bloedtransfusiedienst van het Indonesische Rode Kruis en volgde de huidige secretaris van het Angolese Rode Kruis vorig jaar een stage op het Rode Kruis in Den Haag.

Gijzelingen

Het Nederlandse Rode Kruis heeft uit de gijzelingsactie bij Bellen een aantal lessen getrokken. Vooral in de interne organisatie valt, aldus Cramwinkel, het een en ander „op te poetsen". De gijzeling heeft het Rode Kruis in het noorden van het land wel een nieuw élan gegeven. Volgens de directie is men zich na de gijzeling meer bewust geworden van de noodzaak van het Rode Kruis. Als gevolg hiervan hoopt men bijvoorbeeld nog dit jaar een aantal colonnes in Groningen te kunnen verdubbelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Miljoenen nodig voor hulpverlenin;

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken