Bekijk het origineel

Verschralen van de rendementen slecht voor bedrijfsleven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verschralen van de rendementen slecht voor bedrijfsleven

DR. ZIJLSTRA WIJST KRITIEK VAN VAKBONDSZIJDE AF

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Het is het verschralen van de rendementen in het bedrijfsleven geweest, die geleid heeft tot een excessieve prikkel tot het doen van arbeidsbesparende investeringen. Dit soort investeringen zijn op zich niet schadelijk; integendeel hebben zij zich in het verleden een bron van produktiviteitsvergroting getoond. Een gezonde, evenwichtige economie kent naast deze investeringen tevens uitbreidingsinvesteringen, in een evenwichtige verhouding.

Aldus de president van de Nederlandsche Bank, dr. J. Zijlstra, tijdens een bijeenkomst met de pers in verband met de reacties op het jaarverslag van de Centrale Bank. De heer Zijlstra benadrukte nog eens, dat het niet redelijk is te wijzen op de gevolgen van de dalende rendementen en dan te zeggen ,,we hebben geen bewijzen dat een rendementsverhoging verhoogde uitbreidingsinvesteringen zullen veroorzaken". Een dergelijke poging tot omkering van de bewijslast is gevaarlijk, zo meent de bankpresident.

Tragiek

Dr. Zijlstra wees erop, dat de prijscompensaties voortvloeien uit het verleden. Dat is de tragiek van de loon- en prijsspiraal. Om de inflatie de nek te breken, is nu nog maareen relatief kleine ingreep nodig. Hoe langer men wacht, hoe moeilijker het wordt, wat de toestand in Groot'-Brittannië bewijst. Als met een vrij kleine operatie het nu zou lukken de werkgelegenheidssituatie uit het slop te halen, zou de huidige vraagprijs niet te hoog zijn geweest.

Oorzaken
De bankpresident wees de kritiek van vakbondszijde af, waar gezegd was, dat hij in het verslag van de bank niet had aangegeven, waar de inflatie vandaan was gekomen. „Ik vertel al jaren mijn verhaaltjes over de oorzaken van de inflatie", zo merkte hij op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Verschralen van de rendementen slecht voor bedrijfsleven

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken