Bekijk het origineel

Boete voor ,kraken' nu nog niet omhoog

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boete voor ,kraken' nu nog niet omhoog

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Van Agt van Justitie zal de boete, die staat op het weigeren een gekraakt pand te verlaten verhogen, als mocht blijken, dat het veelvuldig voorkomt, dat panden na ontruiming onmiddellijk weer opnieuw worden gekraakt.

Op het moment ziet de bewindsman echter nog geen aanleiding om het strafmaximum van ƒ200 te verhogen, zo bleek donderdag in de Tweede kamer bij de behandeling van Van Agts anti-kraakwetten.

Volgens- die wetten, die een meerderheid in de kamer zullen krijgen, wordt een kraker strafbaar, als hij geen gevolg geeft aan een verzoek tot ontruiming, dat de politie hem na een eis hiertoe van de eigenaar doet. De VVD-er De Beer had een wijzigingsvoorstel ingediend om de maximumstraf hiervoor op ƒ5000 te zetten, onder meer om een kat en muisspel bij het kraken te voorkomen. Als mocht blijken dat dit vaak voorkomt, kan de boete altijd nog omhoog, aldus minister Van Agt. • Minister Van Agt heeft zich bereid verklaard om de termijn waarop de „krakers" het gekraakte pand moeten verlaten, te verlengen.

Hij deed een toezegging in deze richting op verzoek van mevr. Salomons (PvdA) om op deze manier de kraker gelegenheid te geven eventueel in beroep te gaan bij het Gerechtshof over de rechtmatigheid van zijn uitzetting. De bewindsman weigerde volstrekt om richtlijnen aan te geven voor het beleid inzake kraakwoningen. Dit, zo zei hij, om te voorkomen dat eventuele krakers aangespoord zouden worden om binnen de gestelde grenzen woningen te kraken. Het zou volgens de minister tevens een vals gevoel van zekerheid bij het publiek teweeg brengen.

Ook het verzoek van Van Winkel (PPR) om op eis van de eigenaar van een woning de deurwaarder te laten optreden in plaats van de politie, kreeg bij Van Agt geen gehoor. De deurwaarder, zo zei hij, kan alleen optreden als feitelijk uitvoerder van de rechter en zo zouden we toch weer op de civiele procedure terugvallen.

De minister gaf mevrouw Salomons toe dat er geen overgangsmaatregelen zijn voor die personen die al lange tijd in gekraakte panden wonen. Maar, zo zei hij, die bepalingen zijn in zekere mate verwerkt in het nieuwe wetsontwerp.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Boete voor ,kraken' nu nog niet omhoog

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken