Bekijk het origineel

ZUID-AFRIKA

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

ZUID-AFRIKA

3 minuten leestijd

Wanneer liefde omslaat in haat, raakt elke redelijkheid zoek. Wie om zich heen ziet, kan dat regelmatig in grotere en kleinere kring waarnemen. Een voorbeeld daarvan vinden we terug in de verhouding tussen Zuid-Afrika en ons land. Er is bijna geen gebeurtenis In dat uiterste zuiden van Afrika of wij reageren daarop met een felheid waarin elke redelijkheid zoek is. Dit blijkt nu ook weer inzake het contract dat een Internationaal consortium kan afsluiten met Zuid-Afrika voor de levering van twee kerncentrales; een kwestie die reeds geruime tijd de gemoederen beroert.

Vooral in progressieve kringen In ons land heeft men voor het optreden van Zuid-Afrika geen goed woord over. Elke nuancering In het optreden van dit land wordt ogenblikkelijk van de tafel geveegd, terwijl voortdurend de violen vol toorn worden uitgegoten over dat verfoeilijke apartheidsbeleld, het onderdrukken van de zwarte bevolking en die verschrikkelijke liberaal-economische samenleving.

De kwestie van de reactorvatenlevering binnen het contract dat het Internationale concortium denkt af te sluiten geeft ons weer volop de gelegenheid om de afschuw tegen het beleid van Vorster CS. in daden om te zetten. Dat we onszelf daarbij diep In het vlees snijden wordt door velen slechts als een bijkomstigheid gezien. Toegegeven, ai schijnt het tegenwoordig anders te zijn, met geld is niet alles te koop. Om alleen op financiële gronden een levering door te drukken is ook niet aantrekkelijk.

Er is echter nog iets anders. Het weigeren van een exportvergunning, vooral nu minister Lubbers gedaan heeft weten te krijgen, dat de leverlngstaken binnen het consortium anders zijn komen te liggen is wettelijk niet mogelijk. Anders dan tegen Bhodesië bestaan tegen Zuid-Afrika geen handelsembargo's. Het kabinet-Den Uyl heeft geen enkele wettelijke maatregel voor de hand om de levering te verbieden.

Wat het verlenen van de kredietgarantie betreft heeft het kabinet de vrijheid om al of niet deze garantie te verlenen, maar een andere zaak Is of het kabinet de morele vrijheid heeft om deze garantie te weigeren. Zolang onze diplomatieke en handelsrelaties nog aan geen enkele beperking onderhevig zijn is het naar ons gevoelen niet verantwoord de kredietgarantie niet te verlenen om andere dan financiële redenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

ZUID-AFRIKA

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken