Bekijk het origineel

Conflict over gelden opnieuw opgelaaid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Conflict over gelden opnieuw opgelaaid

„Geven voor leven"

5 minuten leestijd

GRONINGEN — Het conflict over de bestemming van de bijna 70 miljoen gulden die in 1974 via de actie „geven voor leven" werden ingezameld is opnieuw opgelaaid. De stichting Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) blijkt afwijzend te staan tegenover de compromisoplossing die in december van het vorig jaar tussen onder meer de drie bij de zaak betrokken kinderartsen-oncologen (oncologen zijn specialisten op het terrein van tumoren) en de vereniging Koningin Wilhelmina Fonds werd bereikt.

Men kwam toen overeen dat de centra in Rotterdam, Amsterdam en Groningen elk op 18,2 miljoen gulden zouden mogen rekenen, waar^ van per centrum direct 6,5 miljoen beschikbaar zou komen.

De vereniging KWF had deze oplossing in een brief aan de besturen en contactpersonen van de plaatselijke KWF-afdelingen bekend gemaakt. De stichting KWF, die belast is met de bestemming van de ingezamelde gelden, houdt «echter vast aan het plan om de centra niet meer dan 6,5 miljoen te geven. Zo'n bedrag zou dan ook beschikbaar zijn voor andere centra dan die in Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Daarnaast zouden alle centra dan nog geld kunnen verkrijgen voor speciale onderzoekprojecten. Deze oplossing is voor het bestuur en de directie van het Academisch ziekenhuis in Groningen niet aanvaardbaar.

Teleurgesteld
Drs. J. A. de Vries, een van degenen die de actie „geven voor leven" voerden en hoofd van het behandelcentrum in Groningen heeft ver- • klaard zeer teleurgesteld te zijn over de gang van zaken. Hij vertelt dat het Academisch ziekenhuis in Groningen plannen heeft uitgewerkt voor een uitbreiding van het centrum in Groningen voor een bedrag van 18,2 miljoen gulden. Daarover vroeg het bestuur van de stichting KWF geruime: tijd geleden ook advies. Op het moment dat men met de plannen al bezig was bleek dat het KWF (de stichting) er niet achter stond, ondanks de overeenstemming die eind vorig jaar met de vereniging was bereikt. Tijdens het gesprek dat bestuur en directie van het Academisch ziekenhuis in Groningen deze week had met vertegenwoordigers van de stichting KWF is men niet tot overeenstemming kunnen komen. De stichting KWF houdt vast aan de 6,5 rajiljoen gulden.

Onvoldoende

Drs. De Vries meent dat het bedrag onvoldoende is als men de zaak goed wil aanpakken. „Wanneer ons niet meer mogelijkheden worden geboden zullen wij van het gehele plan .afzien. Na de actie „geven voor leven" is het aanbod van kinderkankerpatiënten gestegen, maar wij hebben er nog geen kamertje er bij gekregen. Mijn medewerkers werken nu 65 tot 100 uur per week en staan bloot aan zware psychische spanningen. Wij werken met nieuwe technieken. Op deze manier kunnen we het niet volhouden.

Het dreigendste vind ik dat onze mensen vandaag of morgen fouten gaan maken omdat de druk te groot is. Als ik zeg dat wij gaan stoppen dan bedoel ik dat wij de patiënten die wij nu hebben de komende jaren zo goed mogelijk zullen behandelen volgens de beste methoden. Nieuwe patiënten zullen wij echter de raad geven elders behandeling te zoeken", aldus drs. De Vries.

„Wat de heer De Vries beoogt is me volmaakt onduidelijk". Zo reageerde dr. L. Meinsma, directeur van het Koningin Wilhelmina Fonds, vrijdagmiddag. Volgens hem is destijds afgesproken dat 26 miljoen uit de opbrengst van de actie ,,geven voor leven" zou worden besteed voor de verdere ontwikkeling van 3 of 4 centra voor de behandeling van kanker bij kinderen. Dat wil zeggen dat 6,5 miljoen beschikbaar zou zijn voor de centra in Amsterdam, Groningen en Rotterdam, een vierde, nog aan te wijzen centrum, waarbij wordt gedacht aan Nijmegen.

Verder zou 22 miljoen beschikbaar komen voor klinische research, met name in die 4centra, 14 miljoen werd bestemd voor basisresearch en voorts zijn nog enkele kleinere bedragen voor verwante activiteiten gereserveerd.

Dit standpunt, dat eind vorig jaar door het KWF bekend is gemaakt, is op 6 december per brief ook aan het centrum in Groningen meegedeeld, aldus dr. Meinsma. Daarbij is het verzoek gedaan een begroting in te dienen voor projecten voor de verdere ontwikkeling van het centrum op basis van die 6,5 miljoen. Daarnaast kon men begrotingen voor researchprojecten indienen.

Het Amsterdamse centrum, gevestigd in het Emma Kinderziekenhuis, heeft dat snel gedaan en heeft nu het groene licht gekregen voor de besteding van het bedrag. Van Groningen kregen wij echter pas begin deze maand een begroting, die was gebaseerd op andere uitgangspunten dan mogelijk zijn voor de besteding van dat bedrag van 6,6 miljoen. Bovendien had Groningen in die begroting, die op 40 miljoen uitkwam, bouwkundige investeringen opgenomen. De opbrengst van de actie is er niet voor de financiering van bouwkundige voorzieningen en dat hebben wij van het begin af aan gesteld. Daarvoor moet men toch echt bij het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen zijn", aldus dr. Meinsma.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Conflict over gelden opnieuw opgelaaid

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken