Bekijk het origineel

Ongeveer helft van vloot nog op zee

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ongeveer helft van vloot nog op zee

Nieuwe haring Nieuwe haring Nieuwe haring Nieuwe haring

3 minuten leestijd

VOLLE ZEE — Van de haringvloot, waarvan de eerste schepen vrijdagmorgen zijn binnengelopen, is nog ongeveer de helft aan het vissen. De andere helft is al thuis of op weg naar huis. De vangst is redelijk tot goed

De schepen mochten een beperkt aantal kantjes vangen, dat varieert van 135 kantjes van maximaal 1250 haringen voor de kleinsten tot 30.000 kilo voor de grootsten. Als de aanvoer groter wordt, zal de prijs snel zakken. Voor de haringvissers moet het grote seizoen eigenlijk nog beginnen. Midden in het haringsei?oen, wanneer de schepen meer mogen vangen, krijgen de haringvissers haast geen rust meer.

Grote vangst

De vangst van haring is dan zo groot, dat dagen van 24 uur achter elkaar werken geen uitzondering zijn. In totaal mag de Nederlandse vloot dit jaar echter, op grond van internationale afspraken, maar half zo veel haring vangen als vorig jaar. - Het nieuwste schip van de Nederlandse haringvloot.is de Katwijk 122, de Arie Ouwehand van rederij Ouwehand. Het is een modern schip met een motor van 2300 pk en een complete vriesinstallatie aan boord. Het schip is een jaar oud en heeft ruim 6 miljoen gulden gekost, 's Morgens bij het eerste daglicht worden de netten uitgegooid. Vist men een beetje gunstig, dan kunnen de netten binnen enkele uren weer binnengehaald worden. De vangst is altijd verschillend. Het kan een kantje zijn, maar het kunnen er ook ruim honderd zijn, ,,

De haring moet direct verwerkt worden. Dat betekent 'eerst kaken. Het keeltje van de haring wordt er dan uitgesneden. Dit gebeurt aan de lopende band en gaat in een razend tempo. Met veertig kantjes zijn twaalf man ongeveer drie uur lang bezig. De haringen gaan vervolgens direct in het zout waarin ze acht uur blijven liggen, voordat ze ingevroren worden.

Tijdens het kaken zijn de netten al weer uitgegooid en het komt dan ook vaak voor, dat er direct weer een nieuwe lading moet worden gekaakt. Wordt er niet gekaakt, dan wordt de inmiddels gezouten haring overgepakt in emmers en direct ingevroren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Ongeveer helft van vloot nog op zee

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken