Bekijk het origineel

Kruisinga bepleit nationaal kabinet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kruisinga bepleit nationaal kabinet

„Ophouden met gestook"

2 minuten leestijd

UTRECHT — „De CHU moet niets hebben van geconcentreerde acties tegen de Christen-Democratische ministers Lubbers en Van Agt, om welke reden die acties ook worden ondernomen". Dit heeft dr. R. J. H. Kruisinga, voorzitter van de CHU-fractie in de Tweede kamer, zaterdag gezegd op de jaarvergadering van zijn partij te Utrecht.

Volgens dr. Kruisinga voeren socialisten en liberalen acties tegen de beide bewindslieden.,,Liberalen stookten een vuurtje op vanwege het beheer over aandelen van minister Lubbers, socialisten gingen te keer tegeh het werkgelegenheidsbeleid van Lubbers in de scneeps- en machinebouw, socialisten en liberalen leverden kritiek op minister Van Agt wat betreft voorgestelde wijzigingen van belangrijke strafrechtelijke bepalingen en socialisten en liberalen verenigden zich in een nieuwe aanval op Van Agt, omdat hij optrad tegen een kliniek waarin misgrepen voorkwamen", aldus de CHU-fractievoorzitter. Hij zegde de beide ministers steun toe.

Inspanning

Dr. Kruisinga bepleitte, gezien de huidige moeilijkheden op sociaal en economisch terrein, zowel op korte als op lange termijn een nationale inspanning. ,,We gaan een tijd tegemoet,' waarin de grootste inspanning van het gehele volk geëist wordt om de moeilijkheden zoveel mogelijk te beperken. Dit betekent, dat een kabinet nodig is, waarin het nationaal karakter van die inspanning optimaal tot uiting komt", aldus dr. Kruisinga.

De Christelijk-Historische fractievoorzitter haalde een uitspraak aan van de Belg W. Bertrand, voorzitter van de Christen-Democratische fractie in het Europese parlement. Daarin werd premier Den Uyl genoemd als de leider van de socialistische actie tegen de gedachten van de Belgische Christen-Democraat Tindemans over de Europese eenwording. Het is onbevredigend de Nederlandse premier gekenschetst te zien als de leider van de socialistische actie tegen Europese eenheid", aldus dr. Kruisinga, en hij zei van zins te zijn het oordeel van drs, Den Uyl te vragen over de uitspraak van Bertrand.

Benauwend

In het begin van zijn rede had dr. Kruisinga gewezen op de benauwende situatie, dat een van de drie mensen op deze aarde leeft onder een regime, waar godsdienstvrijheid een farce is. „De Christen-Democratische roep mag de aantasting van de godsdienstvrijheid en de vervolging van christenen niet laten passeren. Hier past een voortdurend protest en een voortdurende zorg .

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Kruisinga bepleit nationaal kabinet

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken