Bekijk het origineel

Wageningen moet zelf oplossing zoeken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wageningen moet zelf oplossing zoeken

Gedeputeerde over woningbouwmogelijkheden

4 minuten leestijd

WAGENINGEN — Wageningen zal zelf een oplossing moeten creëren voor het zoeken naar nieuwe woningbouwmogelijkheden in de toekomst. Er zal zo spoedig mogelijk een structuurschets moeten komen waarin de gedachte verwerkt wordt voor uitbreding van Wageningen in noordwestelijke richting, aldus gedeputeerde baron Van Verschuer tijdens een werkbezoek aan de gemeente Wageningen.

Hij zei dit op een vrijdagavond gehouden raadsvergadering in het kader van een werkbezoek van Gedeputeerde Staten van Gelderland aan Wageningen. Er werd uitgebreid gediscussieerd over de situatie die is ontstaan na het Koninklijk Besluit over het definitief niet doorgaan van het Uiterwaardenplan. Door dit besluit is stadsuitbreiding van Wageningen in de uiterwaarden niet meer mogelijk. Hieruit vloeit voort, dat er een andere oplossing gevonden moet worden voor de ruimtenood van Wageningen en de financiële problemen waarvoor het gemeentebestuur zich nu gesteld ziet.

Commissaris der Koningin mr. W. J. Geertsema, kon de gemeenteraad in dit verband meedelen dat hij persoonlijk contact met de betrokken ministers, over de enorme financiële consequenties voor Wageningen, had opgenomen. Er zal door de departementen van Financiën,^BinnenJandse Zaken ^ V9Jks:.^ huisvesting een aihbtelijké werkgixiep worden samengesteld die de problemen zal analyseren en daarna in overleg met de gemeente de desbetreffende ministers zal adviseren. Met nadruk stelde de commissaris dat GS het er niet mee eens zijn dat Wageningen de financiële consequenties jaagt van het niet doorgaan van het uiterwaardenplan.

Beleid voor Velu we

Op vragen uit de gemeenteraad waar Wageningen nu in de toekomst moet gaan bouwen, antwoordde gedeputeerde Van Verschuer dat dit in de eerste plaats de verantwoording is voor de gemeente. Zij is autonoom en moet in samenwerking met ons met de plannen komen. Het beleid van GS voor de Veluwe is en blijft er wel op gericht om zoveel mogelijk alleen voor de eigen autochtone bevolkingsbehoefte te bouwen. „De druk uit het westen van het land zal verder verminderd moeten worden. Daarop baseren wij onze cijfers en op het streekplanwerk Veluwe waarin Wageningen tot het jaar 2000 nog 1500 woningen zal mogen bouwen", aldus de gedeputeerde.

Burgemeester Van Huijs was het met deze cijfers niet eens. Hij stelde dat Wageningen voor deze periode minstens 3000 woningen nodig heeft en dat rekening gehouden zal moeten worden met verdere uitbreiding van de Landbouwhogeschool. Gedeputeerde baron Van Verschuer stelde met nadruk hiertegenover dat de gemeente uit blijft kop en belandde in een weiland. De man overleed ter plekke. gaan van verouderde gegevens. „De nieuwste gegevens waar wij over beschikken houden in dat de bevolkingsaanwas in Gelderland, maar vooral in Wageningen, ver achter blijft met de prognoses"

Dringend beroep

De gedeputeerde bleef het betreuren dat Wageningen niet eerder is gaan zoeken naar alternatieve plannen en andere woningbouwmogelijkheden. Volgens hem heeft men zich te veel vastgezet en gerekend op het toch doorgaap van het Uiterwaardenplan. Tenslotte deed hij nog een dringend appèl op de gemeenteraad om toch vooral snel een nieuw structuurplan te maken waarin de uitbreiding gepland is in de noordwestelijke richting van de stad. „U moet op dezelfdu lijn met uw plannen komen als de provincie en het Rijk. Als u met nieuwe bestemmingsplannen in deze richting komt, zal het provinciaal bestuur hier zeker aan meewerken en er een hoge urgentie aan geven", aldus de gedeputeerde Van Verschuer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Wageningen moet zelf oplossing zoeken

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken