Bekijk het origineel

VMZ tegen lozing op Oosterschelde

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VMZ tegen lozing op Oosterschelde

2 minuten leestijd

MIDDELBURG — De vereniging Zeeland (VMZ) heeft beroep aangetekend bij de kroon tegen het verlenen van een lozingsvergunning aan het bedrijf General electrics plastics BV in Bergen op Zoom.

In die vergunning wordt het bedrijf toestemming verleend om afvalwater te lozen op de Oosterschelde. Het gaat om 4000 kubieke meter per etmaal. Dit bedrijfsafvalwater mag maximaal 0,2 kilo phenol bevatten. Phenol staat bekend als een stof, die in hoge concentraties voor vis giftig is en in lage concentraties smaakbedervend werkt. Het lozingspunt nabij Bergen op Zoom in de kom van de Oosterschelde ligt vrij dicht bij oester- en mosselcultures van de Oosterschelde. Wanneer het lozen van het bedrijfsafvalwater op de Oosterschelde wordt toegestaan, dan wordt daarmee het risico ingebouwd, dat tengevolge van een ernstige bedrijfsstoring plotseling een te hoge concentratie Phenol in het.bedrijfsafvalwater kan voorkomen.

 De lozing hiervan in de Oosterschelde kan een aanslag betekenen op de bijzonder goede kwaliteit van het Oosterscheldewater. Dit risico kan echter worden uitgesloten zolang geen vergunning voor het lozen op de Oosterschelde wordt afgegeven, zo zegt de VMZ in haar bezwaarschrift aan de kroon.

In de vergunning stelt minister Westerterp de voorwaarde, dat het bedrijf voorzieningen gaat treffen om het afvalwater in de toekomst via de afvalwaterpersleiding naar de Westerschelde te lozen. Dit is nu nog niet mogelijk omdat het afvalwater een te hoog zoutgehalte heeft voor het persstation in Bergen op Zoom. De Vereniging milieuhygiëne Zeeland acht het niet juist, dat op grond van problemen in het organisatorische en financiële vlak, zoals deze in de overweging van de minister naar voren worden georacht, besloten wordt om de lozing van het bedrijfsafvalwater op de Oosterschelde toe te staan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

VMZ tegen lozing op Oosterschelde

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken