Bekijk het origineel

Noorddrentse gemeenten niet naar Groningen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Noorddrentse gemeenten niet naar Groningen

Referendum wijst uit:

6 minuten leestijd

ZUIDLAREN — Met overgrote meerderheid heeft de bevolking van de Drentse dorpen Eelde, Peize, Roden en Zuidlaren zich voor handhaving bij de huidige provincie uitgesproken. De gehele dag was het in deze Noorddrentse gemeenten rumoerig als gevolg van het referendum.

Een deel van de ruim 27.500 inwoners van de gemeenten Eelde, Peize, Roden en Zuidlaren was zaterdagmorgen al vroeg naar de stembus gegaan om zich uit te spreken voor het al dan niet opnemen van hun gemeenten in de provincie Groningen. De stembureaus waren om 8.00 uur opengegaan en na een uur had men in Peize al 50 procent van-de stemmen binnen.

In Zuidlaren werden de burgers al om 7.00 uur met klokgelui gewekt. Om 7.45 uur gaf een muziekkorps een concert en om 8.00 uur werd op de Brink in Zuidlaren onder kanongebulder de Drentse vlag gehesen. Burgemeester P. Cannegieter riep de burgerij op naar de stembus te gaan.

Sprekers

Zaterdagmiddag is op de Brink in Zuidlaren een sprekershoek geweest. Een van de sprekers was het AR-Kamerlid B. Beuraer. Hij verklaarde, dat bij de bestuurlijke reorganisatie het cultuur-historische element zwaarder moet wegen dan minister De Gaay Fortman nu doet. Het liberale Kamerlid A. J. Evenhuis vond de argumenten dat Noorddrente op Groningen i's aangewezen voor onderwijs en ziekenverpleging ongegrond. Heel Drente heeft volgens hem belang bij het academisch zieitenhuis daar en de universiteit in Groningen wordt door studenten uit heel Nederland bezocht. De commissaris van de Koningin, mevr. mr. A. P. Schilthuis, vond dat de koo van Drente bij Drente moet blijven én volgens haar mogen daar best emoties een rol bij spelen.

Nadat de officieuze uitslag van het referendum in Eeldej,Peine, Roden en  Zuidlaren was bekendgemaakt in café „Het Blauwe Paard" in Zuidlaren, gaf burgemeester mr. P. Cannegieter van Zuidlaren namens de vier gemeentebesturen een kort commentaar.

Commentaar

„Kort", aldus de burgemeester, „omdat de cijfers duidelijker taal spreken dan welke woorden danook". De gemeentebesturen hebben door het houden van het referendum goed onderkend wat er onder de bevolking leeft. De uitslag geeft aanleiding om door te gaan op de ingeslagen weg, aldus burgemeester Cannegieter.

De burgemeester bracht de bevolking van de vier gemeenten dank voor de spontane opkomst. Het opkomstpercentage van 97,8 procent was groter dan bij de laatst gehouden raadsverkiezingen, dat rond de 70 procent schommelde. „Wij hebben ons uitgesproken op een sportieve en plezierige wijze", aldus mr. Cannegieter, die de comités van actie in de vier gemeenten dankte voor het vele werk, dat is verzet.

Opkomst

De commissaris van de Koningin in Drente, mevr. mr. A. P. Schilthuis, zei vooral benieuwd te zijn geweest naar het opkomstpercentage. Nu dat bijzonder hoog is geweest, noemt mevr. Schilthuis het essentieel voor het referendum. Als het percentage bijvoorbeeld 50 was geweest, zou het effect ervan zijn mislukt. Deze duidelijke uitspraak heeft het provinciaal bestuur van Drente een hart onder de riem gestoken. Wij hebben blijkbaar goed geweten, wat er onder de bevolking leeft, ^Idus mevr. Schilthuis. Andermaal is volgens haar gebleken, dat de emoties iheel moeilijk'Ziifn te analyseren.' De commissaris van de Koningin in Groningen, mr. E. H. Toxopeus, meende dat de minister van binnenlandse zaken het nu maar moest uitzoeken. Hij had geen andere uitslag van dit referendum verwacht, wat volgens hem een „puur emotionele zaak" is. Verder wilde mr. Toxopeus geen commentaar geven.

===================================================

Uitslagen in %.

Opkomst  in:           Voor Drenthe :Voor Groningen :Geen voorkeur 

Roden:         85,5      98,5                1,0                         0,5  

 Peize:          89,7      88,0                1,0                         0,7

 Eelde:          86,2      96,7                2,2                         0,9

 Zuidlaren:     81,2      97,7                1,3                         0,7

==================================================

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Noorddrentse gemeenten niet naar Groningen

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken