Bekijk het origineel

KWF wist kostencijfer sterk te verlagen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

KWF wist kostencijfer sterk te verlagen

Vrijgevigheid blijft groeien

3 minuten leestijd

BREDA — In 1975 heeft de Nederlandse vereniging tot steun aan het Koningin Wilhelminafonds ruim 22,5 miljoen gulden bijeengebracht voor de kankerbestrijding. Na aftrek van alle kosten kon 22,25 miljoen gulden aan de Stichting Koningin Wilhelminafonds worden afgedragen.

Dit betekent, dat van elke gulden die door het Nederlandse volk werd bijeengebracht, bijna 88 cent netto aan de kankerbestrijding ten goede komt. De vereniging is in staat geweest het kostenpercentage van 18,5 procent in 1971 terug te brengen tot 12,4 procent in 1975. Deze cijfers zijn zaterdag bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de vereniging in Het Turfschip in Breda.

Hoewel algemeen werd gevreesd dat na de bijzonder hoge opbrengst van de actie Geven voor Leven in november 1974, de belangstelling voor de kankerbestrijding zou verflauwen, was de opbrengst van de diverse acties yan het KWF in 1975 ruim 34 procent hoger dan in 1974, afgezien van de actie Geven voor Leven. Voor het eerst kwam de netto-opbrengst boven de 20 miljoen gulden. Een belangrijk aandeel daarin had de puzzelactie, die door de Stichting Samenwerkende Dagbladen werd gevoerd en die netto 3,6 miljoen gulden opbracht. Bovendien nam door een blijvende groei in de vrijgevigheid de jaarlijkse collecte de belangrijkste plaats in. In 1975 deed elk van de 13 miljoen Nederlemders gemiddeld twee kwartjes in de collectebus. Dat leverde een totaal van bijna 6,6 miljoen gulden op. In 1974 was dat bedrag nog vijf miljoen gulden.

Geven voor Leven

Vice-voorzitter dr. P. Voute ging tijdens de jaarvergadering in op de besteding van het geld dat de actie Geven voor Leven heeft opgebracht. De miljoenen worden voor 45 procent besteed aan de directe hulp voor jeugdige kankerpatiënten. De andere 55 procent is bestemd voor onderzoek naar de oorzaken van kanker en een nog betere behandeling van de patiënten in de toekomst. Voor de directe hulpverlening gaat het geld, naar drie centra, terwijl voor het subsidiëren van het onderzoek naar kanker regels zijn opgesteld om van het bijeengebrachte geld optimaal te profiteren.

Drs. F. van Dam, psycholoog bij het Nederlands Kankerinstituut, ging in een uiteenzetting nader in op di^ j)sycho-sQciale zorg voor patiënten' met borstkanker. Hij kwam tot de conclusie dat de verpleging in dezen een bijzonder belangrijke rol heeft en dat zij voor haar taak onvoldoende is voorbereid en ook te weinig tijd heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

KWF wist kostencijfer sterk te verlagen

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken