Bekijk het origineel

SPANNINGEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

SPANNINGEN

4 minuten leestijd

Het kabinet is nog niet gevallen of de stellingen voor de toekomst worden betrokken. Met veel élan wordt de KVP door de PvdA voor de voeten geworpen, dat zij door doelgericht handelen erop uit is het kabinet te laten struikelen. Een dergelijke opmerking gedaan door de fractievoorzitter van de PvdA In de Tweede Kamer is geen sleutelen aan démarge meer, het is een frontale aanval op het beleid van de christendemocratische ministers In het kabinet.

De vraagstukken waarvoor het kabinet Den Uyl zich geplaatst ziet, liegen er niet om. Teruglopende bereidheid van nationale alswel Internationale investeerders om de Investeringen In ons land op te voeren, de dwingende noodzaak van de, laten we het gemakshalve noemen 1% bezuinigingsoperatie waarvoor minister Duisenberg staat, de abortusaffaire en last but not least, de kredietgarantie voor het RSV-concern voor leveringen naar Zuid-Afrika. Stuk voor stuk zaken, die politiek uiterst gevoelig liggen.

Het verbaast niet, dat de crisissfeer zich juist rond de ministers Van Agt en Lubbers ophoudt. Immers beiden hebben een geheel andersoortig gevoel van verantwoordelijkheid dan de meer progressieve ministers in het kabinet. Zij worden ook het meest geconfronteerd met de chaos die door het beleid Den Uyl wordt veroorzaakt. Moest Lubbers tijdens zijn recente reis naar Amerika grote tegenstand ontmoeten bij Amerikaanse financiële kringen, ook minister Duisenberg kan hierover meepraten. Zijn lezing in Zurich, bedoeld om het huidige beleid internationaal aanvaardbaar te maken, bereikte precies het tegendeel. Men dacht niet, dat een dergelijk beleid in Nederland mogelijk was.

Inmiddels lopen de aktiegroepen storm om het kabinet onder druk te zetten, welke druk er toe moet leiden, dat de christendemocraten hun verzet tegen Den Uyl c.s. zullen opgeven. In dit koor hebben zich nu ook prof. Verkuyl en het Christelijk Instituut van dr. Beyers Naudé gemengd. Uiteraard zien ze geen heil in de order die Zuid-Afrika In ons land wil besteden. Eerst moet het gehate bewind Vorster plaats maken voor een zwarte meerderheidsregering vonden ze. Om aan die wending een steentje bij te dragen moet „Den Haag" nu maar eens duidelijk nee zeggen.

Zo worden allerlei zaken door elkaar gehaald. De werkgelegenheid In ons land, de toekomstige rol die onze industrie zal kunnen spelen in de zich sterk ontwikkelende kernindustrie over de gehele wereld en het binnenlandse beleid van een bevriend land. Op een slimme wijze wordt het gehele probleem versimpeld tot de opmerking, dat uit de beslissing blijkt de keuze voor of tegen de onderdrukte zwarte meerderheid in Zuid-Afrika. Dat die zwarte meerderheid per hoofd over een hoger inkomen beschikt dan in de rest van Afrika wordt gemakshalve maar vergeten. Dat die zwarte meerderheid dankzij de koers die Pretoria vaart over meer veiligheid beschikt, dan in allerlei andere zwarte straten in Afrika het geval is, wordt over het hoofd gezien. Uit een vals sentiment blijft maar één gevoelen over: het gebrekkige vertrouwen dat zwart Zuid-Afrika in het Westen heeft, zal indien Nederland aan de levering van de kernreactoren meedoet, nog verder worden ondermijnd, zo stellen ze.

Maar daar gaat het juist om, want vertrouwen kan slechts gebaseerd zijn op respectvoor een duidelijke houding. Dit respect geraakt in de verwarring die in ons land heerst, helemaal zoek.

Het geeft allemaal geen vreugde dit neer te schrijven. Integendeel het tekent ons hoever ons land reeds is verwijderd van het stil en gerust leven waartoe althans volgens de Bijbel een goede overheid zal leiden. Of raken we al zo aan het geraas en getwist gewend, dat we niet eens meer bemerken wat ons ontbreekt?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

SPANNINGEN

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken