Bekijk het origineel

Bondsdag koren van Geref. Gemeenten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bondsdag koren van Geref. Gemeenten

37 KOREN IN ..DE DOELEN"

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — „Zijn naam moet eeuwig eer ontvangen." Massaal klonk het zaterdagmiddag tot in de verste hoeken van het concertgebouw „De Doelen". „De wereld hoor' en volg' mijn zangen, met Amen, Amen, na." De ruim 2000 aanwezigen besloten met dit vers van psalm 72 de bondsdag van zangverenigingen van de Gereformeerde Gemeenten. Maar liefst 37 koren waren aanwezig om deze bondsdag tot een welgeslaagde dag te maken.

Rond kwart voor tien werd deze bondsdag geopend met een massale samenzang van de eerste coupletten van het ,,Wilhelmus". Hierna was het woord aan ds. N. W. Schreuder uit Goes, die een kort openingswoord sprak naar aanleiding van Psalm 87. Zoals gebruikelijk werd vervolgens een telegram verzonden aan Koningin Juliana.

Na de opening door de voorzitter van de bond van zangverenigingen vermeldde het programma — hoe kan het ook anders op een dergelijke bondsdag — het optreden van vele koren. Gezien het groot aantal zanggroepen vonden de uitvoeringen van de liederen meestal plaats in combinatie van zangverenigingen uit één streek (ring).

Zo openden de koren uit Goudswaard, Nieuw-Beyerland en Rotterdam-IJsselmonde, die gezamenlijk een tweetal psalmen, ,,Straf mij in Uw gramschap niet" en hét bekende „O God, Die droeg ons voorgeslacht" ten gehore brachten.

Kwaliteit

Het is ondoenlijk alle koren afzonderlijk te noemen. Als algemene indruk kwam tijdens deze bondsdag duidelijk naar voren, dat het peil van de koren steeds beter wordt. Volgens kenners moet men de oorzaak van deze kwaliteitsverbetering zoeken in het feit van ,,het regelmatig gezamenlijk optreden van-de diverse^koren in-de ring." Nadrukkelijk wordt daarbij voorop gesteld, dat de kwaliteit echter ondergeschikt is, aan de inhoud van de uitgevoerde liederen.

De middagbijeenkomst werd geopend met een optreden van het Noordermannenkoor uit Rijssen o.l.v. H. Slettenhaar. Als enige mannenkoor op deze bondsdag zorgden de Rijssenaren voor een aantrekkelijke afwisseling.

Een optreden, dat zeker ook in de smaak is gevallen — al valt over smaak te twisten — was de volgende groep zangverenigingen. De organist op deze bondsdag Adr. Verhoef ruimde zijn plaats achter de speeltafel in voor Herman van Vliet uit Bodegraven. Als dirigent van de koren uit Capelle a/d IJssel, Den Haag, Moerkapelle en Rotterdam-Centrum leidde hij een bijzondere uitvoering van Psalm 98 (onberijmd) en „Hebe deine Augen auf'. Bij het laatste onderdeel van de uitvoering werd het refrein „Nederland en Oranje" door de aanwezigen mee gezongen.

Spontaan
Zowel in de ochtend- als middagbijeenkomst bracht Adriaan Verhoef ook een orgelsolo ten gehore op het majestueuze ,,Doelenorger'. Na de samenzang van psalm 72 in combinatie met sopranen en alten, alleen jongens en mannen, en vers 11 vijfstemmig, besloot ds. Schreuder deze bondsdag 1976.

Nadat de Goese predikant een antwoordtelegram van de Koningin had voorgelezen, werd op zijn verzoek spontaan opnieuw het lied „Nederland en Oranje" (bew. Herman de Wolff) gezongen.

De collecte op deze dag bracht ruim 5.000 gulden op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Bondsdag koren van Geref. Gemeenten

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken