Bekijk het origineel

CDU start agressieve verkiezingscampagne

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

CDU start agressieve verkiezingscampagne

Vrijheid in plaats van socialisme

3 minuten leestijd

HANNOVER — Helmut Kohl, voorzitter van de Westduitse Christendemocraten, is maandag op de eerste dag van het CDU-partijcongres fel van leer getrokken tegen de Socialistische partij en tegen de regeringscoalitie in Bonn.

Het getoonzet was al gezet door de verkiezingsleuze die in enorme letters boven het spreekgestoelte hangt: „Vrijheid in plaats van Socialisme". Die leuzeyiöoor de Socialisten als lasterlijk besc^tmwd, wordt ook in CDU-kring niet door iedereen gewaardeerd. Het gematigde weekblad Die Zeit waarschuwde de christendemocraten de komende ^Verkiezingen niet voor te stellen als een „bevrijdingsoorlog".

Verzet

Helmut Kohl, die Schmidt als bondskanselier wil opvolgen, beschuldigde de socialisten van het nastreven van „het socialiseren van de banken, het invoeren van een investeringscontrole, en het willen uitkleden van de grondbezitters". De socialisten, zo ging Kohl verder, propageren de klassestrijd en staan positief tegenover ,,volksfrontachtige bondgenootschappen tussen socialistische en communistische studenten".

Tegenover de pogingen tot verkapte nationalisaties en de oprukkende bureaucratie zetten wij het liberale en sociale alternatief van onze partij", zei Koht onder applaus van de afgevaardigden. „Wij willen het geluk van de mensen, en niet het geluk dat door de Staat wordt opgelegd. Wij willen geen staat van rode ambtenaren van bureaucratie maar een "levende republiek van vrije burgers".

Voor nu en voor de toekomst wijzen wij elke vorming van volksfronten in Europa af, en „we zullen krachtig strijden tegen elke totalitaire beweging in Europa, van links of rechts". Hij citeerde de Socialistische Partijvoorzitter Willy Brandt, die in 1949, toen de Socialistische Partij in Polen verdween, gezegd moet hebben: „Degenen die het nog niet wisten moeten hiervan geleerd hebben dat communisten geen bondgenoten zijn, maar ze zich terwille van hun eigen brute overheersing bedienen van bedrieglijke bondgenootschappen". Schmidt's recente uitspraak dat een coalitie van Christen-Democraten en Communisten in Italië „geen ramp zou zijn" betitelde Kohl als „ongebruikelijk dom en onverantwoordelijk".

Onder oorverdovend applaus besloot Kohl zijn rede met de boodschap dat „Fascisme en Communisme in de geschiedenis van Europa nooit iets anders hebben gedaan dan het vernietigen van democraten, het grijpen van de macht door middel van geweld, het vervangen van humanisme door terreur ... de muur, het prikkeldraad en de moord-nuichines die door communisten midden in Duitsland zijn opgesteld, aanvaarden wij eerder als bewijzen dan de pseudo-democratische verklaringen van Italiaanse of Franse communisten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

CDU start agressieve verkiezingscampagne

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken