Bekijk het origineel

Zuidelijk Afrika onder de loupe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zuidelijk Afrika onder de loupe

Kissinger in Zweden

2 minuten leestijd

STOCKHOLM — „Nuttig en vriendelijk", zo heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kissinger en de Zweedse premier Olof Palme hun twee en een half uur durend onderhoud maandag in Stockholm genoemd.

Zij spraken voornamelijk over de ontspanningspolitiek, de Oost-West-verhouding en, volgens Palme, ook in belangrijke mate over de situatie in Afrika. Uit opmerkingen die Kissinger later op een persconferentie maakte kon worden afgeleid dat beide bewindslieden ten aanzien van dat laatste onderwerp van mening verschilden.

Italië

Ook hebben Palme en Kissinger gesproken over „ideologische problemen in Zuid-Europa". Kissinger zei daarover dat de Verenigde Staten de stembusuitslag \an de Italiaanse verkiezingen op 21 juni zullen respecteren. Wel zal zijn regering consequenties trekken uit etïn eventuele deeiimuie van de communisten in de Italiaanse regering. Wat die inhouden zei hij niet.

Het Zweedse persbureau T.T. heeft Kissinger later laten verklaren dat de Verenigde Staten niet zulk een duidelijk omlijnd belang bij het verdedigen van Europa meer zouden hebben als daar communisten aan regeren zouden gaan meedoen.

In het Zweedse Instituut voor Buitenlandse Politiek verklaarde de Amerikaanse minister volgens T.T., dat zelfs de Nazi's er beter in slaagden hun volkeren te voeden dan de communistische regeringen in Oost-Europa en dat de Sowjet-Unie haar tekortkomingen op binnenlands gebied probeert te compenseren door optreden naar buiten, zoals bijvoorbeeld in Angola.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Zuidelijk Afrika onder de loupe

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken