Bekijk het origineel

Gevaar kabinetscrisis schijnt geweken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gevaar kabinetscrisis schijnt geweken

Ministerraad nam vannacht besluiten

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Vannacht om vier uur is de vergadering van de ministerraad beëindigd. Na afloop waren noch premier Den Uyl noch andere ministers bereid een verklaring af te leggen. Minister Van Agt heeft in de ministerraad meegedeeld, nader overleg te plegen met de gerechtelijke instanties in verband met de ontwikkelingen rond Bloemenhove.

Vanmorgen vroeg is alleen nog bekend gemaakt, dat het kabinet aan het einde van deze week in een brief aan enkele Kamercommissies zijn besluit terzake van de kredietgSrahtie voor 41 levering van onderdelen voor een kernreactor zal mededelen.

Tegen de verwachting in heeft de ministerraad maandag praktisch niet gesproken over het vraagstuk van de exportkredietgarantie voor de levering aan Zuid-Afrika. Het langdurige beraad had voornamelijk betrekking op de problematiek rond de Bloemenhovekliniek te Heemstede.

Tijdens een van de onderbrekingen had premier Den Uyl tegen een verslaggever verklaard, dat de sfeer tussen de ministers goed is en goed blijft.

Vrijdagavond jl. hadden de besprekingen van de ministerraad voornamelijk betrekking op de exportkredietgarantie. Na de schorsing in de nacht van vrijdag op zaterdag was het de bedoeling het gesprek maandag voort te zetten, maar daarvan is niet veel gekomen. De gebeurtenissen rond de Bloemenhovekliniefc eisten alle aandacht op.

Crisissfeer

De crisissfeer van het Catshuis was ook duidelijk aanwezig in Kamer gebouw van de Tweede kamer. In tegenstelling tot vrijdagavond lieten maandag de politieke kopstukken verstek gaan. De meest betrokken fractievoorzitters hadden vooral telefonisch contact over de stand van zaken bij de besprekingen in het Catshuis. De „achterblijvers" in het Kamergebouw verkeerden vrijwel de gehele dag in grote onzekerheid. Slechts de onderbrekingen in het ministerieel beraad gaven enig houvast, dat er nog geen crisis was uitgebroken. De socialistische fractievoorzitter VanThijn was maandagavond in Amsterdam voor het bijwonen van de veertiendaagse bijeenkomst van het PvdA-partijbestuur.

Zijn collega Wiegel (VVD) sprak in Lelystad. Hij stelde zich pal achter de ministers, die van mening zijn dat het kabinet-Den Uyl de kredietgarantie voor de order aan Zuid-Afrika moet geven en noemde het strijdpunt „een kabinetscrisis waard".

Geen gezag

Volgens Wiegel heeft dit kabinet bij ons volk alle gezag verspeeld. „Ook al overleeft het kabinet deze crisis, het leeft in feite niet meer", zo zei hij, en hij voegde er aan toe dat het kabinet nooit meer in staat zal zijn zijn gezag te herstellen.

De fractievoorzitter van D'66, dr. J. C. Terlouw, vindt dat de moeilijkheden in het kabinet dinsdagochtend minder acuut zijn geworden, maar daar staat tegenover, zo zei hij, dat de situatie rond de Bloemenhovekliniek onduidelijk is gebleven.

Aangetast

De heer Terlouw noemde het uitstel van de beslissing over een kredietgarantie voor het bouwen van een kernreactor in Zuid-Afrika „een redelijke zaak". Zijns inziens is wel gebleken dat de slagkracht van het kabinet ernstig is aangetast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Gevaar kabinetscrisis schijnt geweken

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken