Bekijk het origineel

Stankoverlast in Puttershoek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Stankoverlast in Puttershoek

4 minuten leestijd

PUTTERSHOEK — In de raadsvergadering te Puttershoek heeft de burgemeester van Puttershoek mevr. G. J. van de Bosch-Brethouwer, aan de raad medegedeeld dat men overweegt de aanlegvergunning van de grondbergingsvelden ten noorden van de Rustenburgstraat in te trekken, vcanneer er geen aanvaardbare oplossing voor de heersende stank wordt gevonden. De Technische Mileudienst Drechtsteden heeft B en W van Puttershoek hierin geadviseerd.

Het college heeft dit in een tweetal brieven aan de direktie van de Suikerunie medegedeeld. Tot op heden heeft men geen enkele reactie van de Suikerunie vernomen. Zoals bekend verleende het college in juni 1975 onder bepaalde voorwaarden deze aanlegvergunning.

Eén der voorwaarden is dat deze grondbergingsvelden geen stank mogen veroorzaken. En dit is nu één der grootste problemen. In augustus 1975 werd door de bewoners van de Rustenburgstraat een kort geding tegen de gemeen'te aangespannen De uitspraak was toen, dat er juridisch geen enkele grond voor het plan aanwezig was, maar dat het algemeen belang eiste dat het werk doorging.

Wel heeft daarna de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit landelijk gebied genomen, waardoor de weg vrijkwam om via een artikel 19-procedure een wettelijke basis te geven aan de aanlegvergunning. Alleen de SGP-fractie (twee leden) heeft zich steeds heftig verzet tegen het aanbrengen van de grondbergingsvelden zo dicht bij de bebouwde kom, mede gezien de andere en betere mogelijkheden. Voor de schuimaardevelden heeft de Suikerfabriek een aanvraag ingediend om deze op de Zomerlandse polder aan te leggen onder gde gemeente Heinenoord.

Sfeer

Het resultaat van al deze werkzaamheden is een ondraaglijke stank voor de bewoners van de Rustenburgstraat en een onaangename lucht voor de rest van het dorp. Na 6 a 7 jaar van voorbereiding is er een verbitterde sfeer ontstaan tussen de drie partijen, de Suikerfabriek, de bewoners en het gemeentebestuur. In gesprekken met de bewoners, de advocaat van de bewoners en met de ambtenaren van de Technische Milieudienst blijkt het vertrouwen in elkaar zeer gering te zijn.

Ook het vinden van drie dode eenden in dit gebied leidt al gauw tot de conclusie dat dit wel eens een vorm van het gevreesde botulisme zou kunnen zijn. Pe ambtenaren van de Technische Mi-' jieudienst adviseren nu om de grondbergingsvelden te bespuiten en het water dan door de greppels af te voeren, waardoor men de werking van de bacteriën hoopt te stoppen.

Volgens de deskundigen van de Suikerfabriek kan het niet stinken en deze zelfde deskundigen staan nu voor een raadsel waarvan de bewoners de dupe zijn. De tientallen telefoontjes naar de Milieudienst helpen de bewoners niet veel en men is vast van plan om alle mogelijk bezwaren in te dienen die de wet toestaat, oni de rest van de werkzaamheden tegen de houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Stankoverlast in Puttershoek

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken