Bekijk het origineel

Nederland betaalt eenderde kosten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nederland betaalt eenderde kosten

Rijn-zoutakkoord bereikt

3 minuten leestijd

BERN — Nederland, Frankrijk, West-Duitsland en Zwitserland hebben dinsdag formele overeenstemming bereikt over de gezamenlijke flnanciering van een Frans project, dat ten doel heeft de vervuiling van de Rijn te verminderen. Het betreft hier de vervuiling, die wordt veroorzaakt door zoutlozingen in de Elzas.

Na een dag van besprekingen werd besloten de kosten voor het bouwen van ondergrondse tunnels, waarin het zoutoverschot zal worden opgeslagen, gezamenlijk op te brengen. Van het project, waarmee een bedrag van 116 miljoen Franse Francs gemoeid zal zijn, gaat Nederland 34 percent betalen, Frankrijk en West-Duitsland ieder 30 percent en Zwitserland zes percent.

 Binnen twee jaar zal het zoutgehalte in de Rijn op de grens tussen Nederland en West-Duitsland door dit project van 130 kg tot 110 kg per seconde worden verminderd. Daarna zal het zoutgehalte in twee andere projecten, waarvan de details nog moeten worden uitgewerkt, verminderd moeten worden tot maximaal 10 kg per seconde. Het Franse plan om het zout op te slaan in tunnels vormt slechts een gedeelte van de voorgenomen inspanningen om de grote rivier geheel te zuiveren.

 De zoutvervuiling is echter het meest dringende probleem voor Nederland, dat alle vervuiling uit de hoger op de rivier gelegen gebieden binnenkrijgt en de Rijn gebruikt voor drinkwater, landbouw en landherwinningsprojecten.

Na 20 jaar

De Zwitserse minister van binnenlandse zaken, Hürlimann die de besprekingen leidde, de Westduitse minister van binnenlandse zaken Maihofer en de Franse minister van volksgezondheid Fosset noemden het ,,Rijn-zout-akkoord" een belangrijke en verstrekkende overeenkomst, die de kroon zet op de al 20 jaar durende pogingen om het eens te worden iets aan de vervuiling te doen. Tijdens een persconferentie verklaarden zij dat het akkoord waarschijnlijk voor het einde van het jaar zal worden geratificeerd. De minsters zeiden verder dat de delegaties van de Rijnlanden in principe zijn overeengekomen in een later stadium besprekingen te voeren over de thermische vervuiling van de rivier, die wordt veroorzaakt door elektriciteitscentrales en andere instellingen en de radioactieve vergiftiging van het water door kerncentrales.

Minister Westerterp, die zich na afloop van de conferentie bijzonder verheugd toonde over het bereikte resultaat, vertrok haastig naar het vliegveld voor kabinetsbesprekingen dinsdagavond in Den Haag. Hij deelde mee, dat het zoutverdrag in de komende herfst tegelijk met het chemisch verdrag ondertekend zal worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Nederland betaalt eenderde kosten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken