Bekijk het origineel

Besluit levering aan Z.-Afrika uitgesteld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Besluit levering aan Z.-Afrika uitgesteld

Kabinet wil wachten op Amerika

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Het kabinet Den Uyl heeft nog geen besluit genomen over het al of niet verlenen van een garantie voor de exportkredietverzekering bij een eventuele deelname van Nederland aan de bouw van kernenergiecentrales in Zuid-Afrika. De besluitvorming zal pas worden afgerond als meer inzicht is verkregen in de standpuntbepaling van de Amerikaanse regering.

Dit blijkt uit de brief van de ministers van Financiën, van Economische zaken en van Buitenlandse zaken aan de Tweede Kamer. Aan het begin van de middagvergadering zou de Kamer beslissen wanneer deze brief in de Kamer zal worden besproken. Er werd rond het middaguur rekening mee gehouden dat de brief nog vandaag aan de agenda zou worden toegevoegd.

Bij de afhandeling van de aanvraag voor de export-kredietverzekering zal de Nederlandse regering nauw contact houden met de Amerikaanse regering om voorzover dat mogelijk is, de timing en inhoud van de besluitvorming op elkaar af te stemmen, aldus de bewindslieden.

Staatssecretaris Kooijmans zal binnenkort naar Washington gaan om zich over het Amerikaanse standpunt nader te oriënteren, zo wordt in de brief bevestigd. Hij zal daarbij vooral aandacht schenken aan wat wel is genoemd de nieuwe Afrika-politiek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Kissinger. Volgens de ministers heeft de Amerikaanse regering duidelijk gemaakt, dat, wat haar betreft, het doorgaan van de transactie in ieder geval afhankelijk zal zijn van het voldoen aan een aantal voorwaarden uit het verdrag tegen de verspreiding van kemwapens, het non-proliferatieverdrag (NPV). Hetzelfde geldt voor de voorwaarden die voortvloeien uit de zogenaamde Zangger-regeling.

Daarbij wordt met name gedacht aan het punt van de controle op de betrokken kernenergie-installaties door het internationale atoomagentschap.

Zuid-Afrika lijkt bereid te zijn die voorwaarden te willen aanvaarden, aldus de bewindslieden. Hoewel de voorlopige opstelling van de Amerikaanse regering duidt op een positieve gezindheid ten aanzien van de transactie, zijn de vereiste exportvergunningen nog niet verleend, terwijl het besluitvormingsproces ook nog niet is afgerond over de vereiste lening van de Exim-bank. Ook zal het Amerikaanse congres nog een aantal hoorzittingen aan de zaak wijden.

Geen stappen

Verscheidene Afrikaanse landen hebben zich scherp tegen de leverantie van kerncentrales uitgesproken. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken in Den Haag verklaarde dinsdag desgevraagd, dat tot nu toe geen der Afrikaanse landen in ons land op dit punt stappen hebben ondernomen.

Ook de Amerikanen lopen het risico moeilijkheden met Afrikaanse landen te ondervinden, als zij besluiten, dat de kerncentrales aan Zuid-Afrika geleverd moeten worden. De Amerikaanse ambassadeur in het Nigeriaanse Lagos, Donald Easum, verklaarde afgelopen vrijdag voor de subcommissie voor Afrikaanse zaken van de Amerikaanse senaat, dat de Amerikaanse regering grote kans loopt problemen in de diplomatieke betrekkingen met Nigeria te krijgen als de levering doorgaat.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de brief aan enkele kamercommissies gezonden zou worden. Dinsdagmiddag, aan het begin van de Tweede-Kamervergadering, deelde kamervoorzitter Vondeling mee dat in onderling overleg het besluit viel de brief te richten aan de Tweede Kamer als geheel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Besluit levering aan Z.-Afrika uitgesteld

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken