Bekijk het origineel

Kerken melden golf van arrestaties

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kerken melden golf van arrestaties

3 minuten leestijd

UTRECHT — Iedereen, die de armen in Paraguay (80 pet. van de totale bevolking behoort daartoe), probeert te helpen door verbetering van hun levensstandaard en bewustmaking van hun menselijke waardigheid, wordt in dat Zuidamerikaanse land gearresteerd en ondervraagd.

Dit meldt de interkerkelijke coördinatie commissie ontwikkelingsprojekten (ICCO) in Utrecht in een zaterdag uitgegeven verklaring. „Uit alle delen van Paraguay komen berichten binnen vanpolitieovervallenen arrestaties, met name van personeel van de Mision de amistad van de christelijke kerk in Asuncion", aldus de verklaring.

De Mision de Amistad heeft verschillende projecten in Paraguay en wordt behalve door Noordamerikaanse, Engelse en Duitse kerken in Nederland gesteund door Solidaridad, Vastenaktie, het werelddiakonaat van de Gereformeerde Kerken en de ICCO. Volgens deze laatste commissie zijn de aanvallen erop gericht het werk van de zending te beperken tot die activiteiten, die niet kritiseh stasji, teggpover de , wensen en de politiek van de regering van Paraguay.

Er bestaan — zo staat in de verklaring — sterke vermoedens, dat de acties geen incident zijn, maar onderdeel vormen van een door de CIA gesteunde campagne om in het centrale gebied van Latijns-Amerika strategische belangen van de USA te dienen.

De meeste aanvallen zijn gericht tegen de programma's voor ontwikkeling van platteland en stad, die ingaan op de culturele en sociale situatie van de armen. De programma's verschaffen kleine leningen en technische hulp voor verbetering van de landbouw. Twee leiders van landbouwprojecten zijn al in maart gearresteerd en zij worden gevangen gehouden zonder dat men iets van hen te weten komt, al is bekend, dat beiden zijn gefolterd, aldus de ICCO. Ook zijn acht Paraguese medewerkers gearresteerd terwijl twee anderen asyl hebben gevonden in de Westduitse ambassade. Bovendien is een groot aantal boeren gearresteerd (1000 in het departement Misiones en 6()0 uit de streek rond Coro'nel Nuevo) en verschillende mensen uit de stad, onder wie vele Jezuïten, aldus de verklaring.

Een Nederlands echtpaar. De Jager-Kemmere, van wie de vrouw het secretariaat van de Mision de Amistad verzorgde, is na arrestatie het land uitgezet. De ICCO zegt te beschikken over een lijst van recent gevangen genomen mensen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Kerken melden golf van arrestaties

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken