Bekijk het origineel

Klein voelt niets voor universitaire opleiding van verpleegkundigen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Klein voelt niets voor universitaire opleiding van verpleegkundigen

4 minuten leestijd

LEUSDEN — Staatssecretaris Klein (Onderwijs en wetenschappen) juicht samenwerking tussen het hoger beroepsonderwijs op het terrein van de gezondheidszorg, en het wetenschappelijk onderwijs toe. Maar hij voelt er weinig voor, ,,HBO-achtige" programma's te laten verzorgen door het wetenschappelijk onderwijs. Ook ziet hij geen aanleiding tot het bevorderen van een universitaire opleiding van verpleegkundigen.

De staatssecretaris vertelde dit dinsdagmiddag in Leusden bij Amersfoort, waar hij officieel het nieuwe gebouw van de stichting hogere school voor gezondheidszorg opende. Zijn opmerkingen veroorzaakten enig licht gemor en hier en daar zelfs zwak boe-geroep onder de feestvierende menigte. De voorzitter van het stichtingsbestuur, dr. J. Baay, bleek er ook niet bijster mee ingenomen. „U bent nog niet van ons af", waarschuwde hij de heer Klein.

Eerder had de staatssecretaris herinnerd aan zijn nota „hoger onderwijs in de toekomst", waarin hij zijn visie geeft op de toekomstige nieuwe structuur van het hoger onderwijs die via verschillende fasen zal moeten worden bereikt. De eerste fase omvat vernieuwing en schaalvergroting van het bestaande hoger beroepsonderwijs, in de tweede zullen de wettelijke grondslagen moeten worden gelegd voor het verwezenlijken van instellingen voor hoger onderwijs naast de instellingen voor wetenschappelijk onderwijs en pas in de derde fase zal er één stelsel voor hoger onderwijs moeten komen dat de nu bestaan de kloof tussen het wetenschappelijk onderwijs en het HBO overbrugt.

Part-time

De heer Klein deelde mee, dat hij met het oog op de nijpende behoefte aan opgeleide verpleegkundigen in de maatschappelijke gezondheidszorg nu voorrang wil geven aan de totstandkoming van een part-time opleiding voor verpleegkundigen in deze sector.

 De hogere school voor gezondheidszorg startte in 1959 met een cursus „hogere opleiding voor verpleegkundigen" waaraan 15 verpleegsters deelnamen. De school was gevestigd in Utrecht waar nu nog de dependance voor de post-academiale opleidingen (voor sociaal- geneeskundigen, verpleeghuisartsen en consulenten gezondheidsvoorlichting en -opvoeding) is gehuisvest.

In de zestiger jaren werd de school uitgebreid met stafopleidingen voor verpleegkundigen en in 1974 kwam het insituut „Sparrenheide" van het Groene Kruis (opleiding van verpleegkundigen tot wijkverpleegster en dergelijke) erbij. Het instituut telt nu ruim 1000 studenten en cursisten, 70 full-time stafleden en ruim 100 part-time docenten. Er worden verschillende opleidingen gegeven, onder meer voor docenten en leidinggevenden.

 Dr. Baay betreurde het, dat de overheid de school nog steeds niet de status van „school of public health" (een Nederlandse term bestaat daar nog niet voor) heeftgegeven, hoewel ze zich al sterk in die richting heeft ontwikkeld. In tegenstelling tot de staatssecretaris is het'stichtingsbestuur ook nu al „warm" voor een verdergaande inte^atie van universitair onderwijs en hoger beroepsonderwijs

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Klein voelt niets voor universitaire opleiding van verpleegkundigen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken