Bekijk het origineel

Derde Wereld compromis beledigend en verwerpelijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Derde Wereld compromis beledigend en verwerpelijk

3 minuten leestijd

NAIROBI — Op de VN-Conferentie over Handel en Ontwikkeling (UNCTAD-4) in Nairobi is een akute crisissituatie ontstaan doordat de Arme Landen, verenigd in de „Groep van 77", beide te elfder ure ingediende voorstellen van de „B-groep" der rijke landen als ,,beledigend" hebben verworpen.

Door onderlinge onenigheid over het grondstoffenvraagstuk — met name West-Duitsland, de VS, Engeland en Japan blijven zich verzetten tegen een ggemeenschappelijk prijsstabiliserend fonds — zag de B-groep van 24 niet-communistische Industrielanden zich genoodzaakt twee voorstellen ter tafel te brengen. Voor de EEG had de Duits-Engelse houding de consequentie dat zij zich niet als eensgezind blok kon presenteren.

De Arme Landen achten beide B-groep voorstellen te enen male onaanvaardbaar. Tijdens een bewogen bijeenkomst besloten zij vrijdagochtend in de plenaire vergadering hun eigen radicale grondstoffenpian ter tafel te brengen.

Explosief

Na drie weken touwtrekken is hiermee op de laatste dag van de conferentie in, in de woorden van ambassadeur Herbert Walker, „een explosieve-situatie" ontstaan. Walker, een Jamaicaan, is coördinator van de inmiddels tot 113 leden uitgegroeide groep van 77. Over de twee voorstellen der rijke landen zei hij: „We moesten die wel afwijzen, ze waren onaanvaardbaar".

Walker zei dat de rijke landen met hun voorstellen blijk hebben gegeven van een ,,enorm gebrek aan respect voor de Ontwikkelingslanden". ,,Het is bijna beledigend om zo laat in de wedstrijd nog met onaanvaardbare voorstellen te durven komen", aldus Walker.

Manilla
Over het voorstel dat de arme landen nu gaan indienen zei de Venezolaanse minister van Buitenlands,-Economische vraagstukken, Manuel Perez Querero: ,,Het is geschreven in de geest van Manilla (waar vooroverleg plaatsvond), maar hier en daar aangepast om rekening te houden met opmerkingen van bepaalde geïndustrialiseerde en socialistische landen"

Het zag er vrijdagochtend naar uit d:it UNCTAD-4 zoal niet als een regelrecht fiasco, dan toch zonder eenstemmigheid zal eindigen. Duidelijk rekening houdend met die mogelijkheid zei de Algerijnse minister van Handel, Layachi Yaker: „Wij zullen onze conclusies trekken op de vergadering van Niet-Gebonden landen (30 mei - 2 juni in Algiers) en op de topconferentie van de Niet-gebonden Groep (augustus in Colombo.)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Derde Wereld compromis beledigend en verwerpelijk

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken