Bekijk het origineel

Trek van stad naar dorp fors gestegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Trek van stad naar dorp fors gestegen

Onderzoek provincie Groningen

3 minuten leestijd

GRONINGEN — Het aantal stedelingen dat zich in de Ideine dorpen in de provincie Groningen heeft gevestigd, is vanaf 1970 in snel tempo toegenomen. Het aantal bewoners uit de stad dat in de periode van januari 1970 tot en met mei 1974 in een klein dorp is gaan wonen is drie maal zo groot als het aantal ex-stedelingen dat zich in de vijfjaar er voor in een dorpje heeft gevestigd.

Tot die conclusie zijn twee mensen van dé vakgroep sociologie en sociografie van de landbouwhogeschool in Wageningen gekomen. Beide leden van de vakgroep, J. P. Groot en M. E. de Groot, hebben een onderzoek ingesteld naar de leefbaarheid van de kleine dorpen in deze provincie na een opdracht van het provinciaal bestuur van Groningen. In dat onderzoek ging het er met name om, of er een toenemende belangstelling te verwachten is voor het wonen in kleine dorpen en om welke redenen autochtonen destijds wegtrekken en andere mensen van buiten het dorp vervolgens naar die dorpen toetrokken.

Uit het onderzoek bleek verder dat een zeer groot aantal van de allochtonen dat afkomstig is uit een stad jonger dan 35 jaar is en dat bejaarden onder hen vrijwel geheel ontbreken.

Inkomen

Verder blijkt dat er een duidelijk inkomensniveau-verschil bestaat tussen de autochtonen en allochtonen. In 1974 moest een groot deel van de autochtonen rond komen Inet minder dan ƒ 10.000,—, terwijl ëen groot aantal allochtonen in dat jaar een inkomen genoten van meer dan ƒ 20.000,—.

Uit het onderzoek bleek tenslotte dat veel autochtonen het bezwaarlijk vonden, dat er in de kleine dorpen maar betrekkelijk weinig lokale voorzieningen zijn, terwijl de allochtonen dat veel minder een bezwaar vinden. De vestiging van allochtonen in deze kleine dorpen zal derhalve slechts een betrekkelijk geringe bijdrage leveren aan de instandhouding Van deze voorzieningen en ze zeker geen nieuw leven inblazen.

Het onderzoek waar het provinciaal bestuur in mei 1973 opdracht toegaf, werd dezer dagen vrijgegeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Trek van stad naar dorp fors gestegen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken