Bekijk het origineel

Vuurgevecht onder rook van Salisbury

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vuurgevecht onder rook van Salisbury

Gewaagde acties in Rhodesië

2 minuten leestijd

De Zwarte Nationalistische guerrillastrijders zijn deze week dichter dan ooit doorgedrongen tot de Rhodesische hoofdstad. Deze week is zeker één groep er in geslaagd militaire patrouilles en wegversperringen van de politie te omzeilen en een vakantieplaats op ongeveer 50 kilometer van Salisbury te bereiken, zo wordt van goed ingelichte zijde vernomen.

Twee guerrillastrijders uit deze groep zijn doodgeschoten in een gevecht met politie en militairen. Een Afrikaanse vrouw is dodelijk gewond geraakt in het kruisvuur tussen beide partijen. Het bericht is niet officieel bevestigd, wat er op wijst dat de autoriteiten de bijzonderheden geheim wensen te houden om paniek te voorkomen.

Evacuatie

Maar de militaire autoriteiten hebben opdracht gegeven tot de evacuatie van een drie jaar geleden gebouwd hotel bij Mermaid's Pool, het gebied ten noordwesten van Salisbury waar de guerrillastrijders zijn gedood. Het hotel, dat tijdens de weekeinden veel wordt bezocht door mensen uit Salisbury, is ontruimd en tijdelijk gesloten. Wegversperringen op de autoweg tussen Salisbury en de streek Mermaid's Pool worden bemand door gewapende politie-agenten. Auto's worden daar doorzocht.

De bevolking van Salisbury blijft echter onkundig van de aanwezigheid van guerrillastrijders zo dicht bij hun voordeur. Noch de staatsradio en televisie noch de kranten hebben iets gemeld over de nieuwste invallen vanuit het buurland Mozambique. Van goed ingelichte zijde in Salisbury is echter vernomen dat de acties van deze week de meest gedurfde zijn geweest sinds het begin van „Chimurenga", de bevrijdingsoorlog in Rhodesië, in de zomer van 1973. De guerrillastrijders hebben nu op legerpatrouilles geschoten en op grote snelwegen automobilisten in hinderlaag overvallen, zo werd meegedeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Vuurgevecht onder rook van Salisbury

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken