Bekijk het origineel

Mijnen uniek beroep in Ouddorp

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Mijnen uniek beroep in Ouddorp

1 minuut leestijd

OUDDORP — Mijnen, schurvelingen en sigorij. Drie namen, die speciaal betrekking hebben op het verleden van Ouddorp en omgeving. In vroeger jaren was de polder Diepenhorst erg onvruchtbaar. De grond bestond uit van oude duinen overgewaaid zand. Tot de boeren er op een gegeven moment achter kwamen, dat er onder dat zand vruchtbare kleigrond lag. Zo ontstond het beroep „mijnen". De zandlaag werd verwijderd en aan de kanten van een stuk grond geworpen. De hoogten die op deze manier ontstonden, noemde men sohurvelingen.

ledere boer zorgde voor het vruchtbaar maken van zijn eigen stuk land. Het gehele gezin moest meehelpen. Later begon men met het omzetten van de grond. De zandlaag werd tijdelijk verwijderd. De klei werd naar boven gebracht en het zand werd opnieuw in de opgraving gestort. Zodoende kreeg men kleigrond, rustend op een zandlaag. Een voordeel van deze methode was, dat er meer bouwgrond ter beschikking kwam: Bij het mijnen bleven de schurvelingen onbenut.

Op de vruchtbare gronden werd aanvankelijk veel sigorij geteeld. Het produkt, de „pee-koffie" werd hoofdzakelijk naar België verkocht. Later is het verbouwen van deze plant geheel verdwenen. Momenteel wordt er in de omgeving van Ouddorp veel bloemzaad geteeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Mijnen uniek beroep in Ouddorp

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken