Bekijk het origineel

Bejaarden kunnen niet goed rondkomen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bejaarden kunnen niet goed rondkomen

Broodgeld te weinig

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Van de bejaarden in tehuizen die zelf hun broodmaaltijden verzorgen kan 56 procent niet zo goed rondkomen met het zogenaamde broodgeld, dat staatssecretaris Meijer van CRM eind vorig jaar voor iedereen op 55 per maand heeft gesteld. Dit resultaat van een onderzoek is de bewindsman woensdag op het departement bezorgd.

Het onderzoek werd verricht door het bedrag om de kosten van de broodinstituut voor Psychologisch Marktonderzoek (IPM) in Schiedam voor de landelijke Organisatie van Bejaarden-. tehuizen LSB en VARA's ombudsman. De uitkomsten onderstrepen het protest tegen het gelijktrekken van het broodgeld, dat tot voor kort van gemeente tot gemeente verschilde en gemiddeld op ƒ 75 a ƒ 80 per maand lag.

Uit het onderzoek is gebleken, dat voor het zelf verzorgen van de broodmaaltijden de bejaarden in de tehuizen per maand ƒ 90,92 uitgeven voor voedsel als ze alleenstaan. Voor echtparen is dit bedrag ƒ 150,13. Voor het onderzoek werden 450 bejaarden in veertien tehuizen zo gekozen, dat de uitkomsten maatgevend kunnen worden geacht voor het gehele land. Voor het onderzoek kwamen ongeveer 10.000 bejaarden in aanmerking, aldus de LSB.

Volgens het IPM is het verschil te verklaren met verwijzing naar het verschil tussen koopgedrag van bejaarden en voedselpakket dat op basis van noodzakelijke voedingswaarden wordt samengesteld. Het bedrag van ƒ 55 was samengesteld aan de hand van gegevens van het voorlichtingsbureau voor de voeding, dat in nadere berekeningen en bij het huidige prijspeil zou zijn uitgekomen op een bedrag van ruim ƒ 60 per maand voor de broodmaaltijden van bejaarden, aldus het IPM.

Staatssecretaris Meijer van CRM zei de betreffende commissie van de Tweede kamer toe het vergoedingsbedrag van ƒ55 in nadere overweging te nemen, nadat protesten waren geuit over de terugval in inkomen door de gelijktrekking. Bejaarden in tehuizen, die zelf hun broodmaaltijden verzorgen en bijstand ontvangen krijgen naast de verzorgingskosten en zakgeld ook een maaltijden te dekken.

De organisatie van bejaardentehuizen heeft de resultaten van het onderzoek ook de kamercommissie toegestuurd. Staatssecretaris Meijer is verzocht „het door hem blijkbaar veel te laag getaxeerde bedrag" van ƒ 55 te herzien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bejaarden kunnen niet goed rondkomen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken