Bekijk het origineel

Bloemenhove weigert verzoek justitie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bloemenhove weigert verzoek justitie

Gebruik apparatuur voortaan misdrijf

2 minuten leestijd

HEEMSTEDE — Na de weigering van bestuur en staf van Bloemenhove tot medewerking aan verwijdering van de in beslag genomen apparatuur heeft de Haarlemse hoofdofficier van justitie de directie van de abortuskliniek meegedeeld, dat verder gebruik als misdrijf zal worden beschouwd.

De medische staf van de Bloemenhovekliniek heeft echter vanmorgen besloten, de behandeling van de voor vandaag opgeroepen patiënten op de normale wijze te laten geschieden. Dit heeft de medisch coördinator Van den Bergh meegedeeld.

De bezetting van de actievoerende vrouwen wordt ook voortgezet. Donderdag en vannacht waren tientallen vrouwen en mannen in de kliniek bijeen.

De iHaarlemse hoofdofficier van justitie, mr. Andreae, had woensdagmiddag in een gesprek op zijn parket met de directeur, de medisch coördinator en de twee advocaten der kliniek, gevraagd of het bestuur van Bloemenhove'vrijwillig wilde rnedewerken aan de verwijdering der in beslag genomen apparatuur van de operatiekamer der kliniek. De leiding van de kliniek heeft toen geantwoord, dat het bestuur voorshands hiertoe niet bereid is. Het zou feitelijke sluiting der kliniek betekenen.

Daarop heeft mr. Andreae verklaard, dat hij zich alle rechten voorbehoudt.

Volgens de voorzitster van het stichtingsbestuur van Bloemenhove, mevrouw mr. A. Goudsmit, ligt er geen rechtsgeldig beslag op deze apparatuur. Het strafrechtelijk risico, dat degene die deze apparatuur zou gebruiken, zou lopen, is volgens haar te verwaarlozen. Het bestuur was wel bereid de apparatuur aan de justitie uit te leveren, die werd gebruikt bij de behandeling van de Duitse vrouw die een klacht over de kliniek heeft ingediend bij de politie. De hoofdofficier van justitie is met dit voorstel niet akkoord gegaan.

Interpellatie

De Tweede kamer heeft woensdagmiddag fractie-voorzitter Drees (DS'70) toestemming gegeven minister Van Agt te interpelleren over de recente gebeurtenissen rond de Bloemenhove-kliniek te Heemstede. Het tijdstip van deze interpellatie wordt pas bepaald nadat de raadkamer van de Haarlemse rechtbank beslist heeft over het bezwaarschrift van het bestuur van de kliniek tegen de inbeslagneming van het instrumentarium van twee behandelkamers. Dr. Drees had zijn verzoek om te mogen interpelleren gedaan, omdat minister Van Agt niet ingegaan was op zijn dinsdag geuite verlangen schriftelijke informaties te verstrekken over het feit, ,,dat onwettige acties getolereerd worden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bloemenhove weigert verzoek justitie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken