Bekijk het origineel

Historie van streek herleeft In museum

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Historie van streek herleeft In museum

In de Kerkstraat te Sommelsdijk

5 minuten leestijd

SOMMELSDIJK — Sinds 1956 heeft Goeree Overflakkee een eigen streekmuseum. Het is onderg-ebracht in enkele fraai g-erestaureerde pandjes aan de Kerkstraat te Sommelsd^k. Veel museumstukken zijn door de eilandbewoners g'eschonken. Reg-elmatig- worden er nieuwe voorwerpen gebracht. „De magazijnen, die we ter beschikking hebben, staan ook vol", zo vertelt de secretaris van het museum, de heer W. H. S. Sypkens, tandarts te Middelharnis.

Het begon allemaal in de jaren dertig. Enkele liefhebbers verzamelden materiaal over de geschiedenis van de streek. In 1949 werd de „Vereniging Streekmuseum Goeree Overflakkee" opgericht. Er werden tentoonstellingen georganiseerd in de oude HBS te Middelhamis. „Dan sjouwden we twee of drie dagen het eiland af om een collectie bij elkaar te krijgen", zo herinnert de secretaris zich. Na zo'n tentoonstelling werden de spullen weer bij de bewoners teruggebracht.

Pas in 1956 kreeg de Vereniging de beschikking over twee huisjes, daterend uit het begin van de zeventiende eeuw. In de loop der jaren werden de aangrenzende pandjes ook als museum ingericht. Op dit moment is de gehele collectie ondergebracht in zes huisjes. In een van deze huisjes aan het typisch oude straatje te Sommelsdijk is een oud kruidenierswinkeltje ingericht met de nodige toebehoren. Men krijgt er een indruk hoe het interieur van de winkeltjes in de Flakkeese dorpjes er vroeger uit zag.

Bij het betreden van het museum valt direkt het oog op het fraaie tegeltableau voorstellende de rechtspraak van Koning Salomo. Het tableau is afkomstig uit een boerderij. In de hal staat ook een natuurgetrouw model van het Admiraalschip „De Zeven Provinciën", bekend uit de tijd van Michiel de Ruyter.

MEEKRAP

Vele landbouwwerktuigen uit vroeger dagen zijn in het museum aan te treffen. Men ziet er werktuigen in ware grootte, maar ook in het klein nagemaakt. De bezoeker komt dan vanzelf in aanraking met een produkt, dat vroeger een belangrijke rol speelde in de akkerbouw op Goeree Overflakkee. Het is de meekrap.

Dit is een twee- of meerjarige plant, die werd gebruikt voor het vervaardigen van rode verfstof. De zeer lange wortels van de meekrap werden in de herfst opgegraven en in een zogenaamde „meestoven" gedroogd. Na het vermalen tot poeder werd deze „verfstof' op echtheid onderzocht. Hoe dit gebeurde is ook in het museum te zien. De verf werd gebruikt in de kledingindustrie om o.a. de „baaien" hemden te verven. Ongeveer 250 jaar heeft de teelt van de plant zich op de kleigebieden van Zuid-Nederland kunnen handhaven. Doch bij de opkomst van de synthetische verfstoffen (omstreeks 1890) was het niet meer lonend om verf te maken uit de meekrap.

VISSERIJ

Een model van een visserssloep herinnert aan de visserij in Middelhamis. Tot 1922 had deze plaats een eigen vloot. Uit de geschiedenis blijkt, dat de visserij op zee naast de landbouw een belangrijke bron van bestaan vormde. In die tijd moedigde de ven de bezoekers een idee hoe Goeree Overflakkee is ontstaan. Steeds werd er grond aan 3e zee onttrokken. Steeds weer was het „vechten tegen de zee". Wat dat betreft is de Zeeuwse wapenspreuk: „ik worstel en kom boven" ook zeker van toepassing op dit Zuidhollandse eiland.

OPGRAVINGEN

Voor liefhebbers van archeologie is een bezoek aan het museum beslist de moeite waard. Er zijn verschillende- Romeinse voorwerpen opgesteld. In de vijftiger jaren kwam er Romeins aardewerk (rode klei-terra sigillata en zwarte klei - terra nigra) te voorschijn bij het uitvoeren van ruilverkavelingswerkzaamheden op Goeree. Zeldzaam is het grote Doliumvoorraadvat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Historie van streek herleeft In museum

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken