Bekijk het origineel

Bewoners kregen hun zin niet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bewoners kregen hun zin niet

Herindeling werd doorgedrukt

2 minuten leestijd

Het is nu al weer zes jaar geleden' dat de gemeentelijke herindeling op Ooeree Overflakkee een feit werd. Uit de bestaande negentien dorpjes werden vier nieuwe gemeenten gevormd namelijk Goedereede, Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee, Nu spreken de eilandbewoners er niet meer over. Men is er aan gewend geraakt. Maar in de periode van voorbereiding van de herindeling was dit anders.

De gehele bevolking keerde zich tegen de herindelingsplannen, die voor het eerst in 1947 werden gelanceerd. Het mocht niet baten. In 1965 werd de zaak beslist. De toenmalige minister van binnenlandse zaken mr. Toxopeus diende het wetsontwerp tot samenvoeging in. Op 28 september van het jaar 1965 werd de wet gepubliceerd in de Staatscourant. De volgende maand werden er verkiezingen gehouden.

Op Goeree kregen de bewoners twee teleurstellingen te verwerken. Niet alleen werden Ottddorp, Goedereede, Stellendam en Haveiötoofd samengevoegd, maar de nieuwe gemeente kreeg ook een naam, die de meeste bewonersniet wilden. De kop van Ooeree Overflakkee heette vroeger „Westvoom" Er werd dan ook een pleidooi gehouden voor de naam „Westvoom(e)" als naam voor de nieuw te vormen gemeente. Het ging evenwel niet door. Het is en blijft gemeente Goedereede.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bewoners kregen hun zin niet

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken