Bekijk het origineel

Syrië verlengt mandaat VN-troepen op Golan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Syrië verlengt mandaat VN-troepen op Golan

Onder druk situatie Libanon

4 minuten leestijd

'.DAMASCUS — Secretaris-generaal Kurt Waldhelm livan de Verenigde Naties heeft donderdag bekenage'imaakt dat de Syrische president Hafez Assad akkoord is gegaan met verlenging van het verblijf van de vredesmacht van de Verenigde Naties in de hoogvlakte van Golan zonder dat daarbij politieke voorwaarden zijn gesteld. De verlenging geldt voor zes maanden.

 Israël kondigde de vorige week aan akkoord te zullen gaan met verlenging van het mandaat voor de 1194 man sterke VN-macht van waarnemers. Maar Israël verklaarde zich te zullen verzetten tegen elke Syrische poging om aan de verlenging politieke voorwaarden te verbinden.

Het mandaat loopt eind deze maand af. Als prijs voor de verlenging van een halfjaar geleden, kreeg Syrië een debat in de Veiligheidsraad over de Arabisch-Israëlische situatie waaraan de Palestijnse bevrijdingsorganisatie ook deelnam. Maar de verhouding tussen Syrië en de PLO is bekoeld in verband met de Syrische interventie in de Libanese burgeroorlog.

Waldheim was dinsdag naar Damascus gegaan om Syrië tot de verlenging van het mandaat te.brengen. Arabische diplomaten in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties verklaarden toen al te verwachten dat Assad geen „onredelijke" voorwaarden zou stellen.

Tijdens een korte tussenlanding op het vliegveld van Belgrado op weg naar New York, heeft Waldheim verklaard dat Syrië geen voorwaarden heeft gesteld. Toen hem werd gevraagd of Assad aan de vernieuwingen van het mandaat voorwaarden had verbonden, zei de secretaris-generaal: „Hij heeft me wel een aantal vragen gesteld ter opheldering, maar overigens is de zaak niet ter sprake gekomen".

Intensivering

Waldheim noemde zijn besprekingen met Assad „constructief en nuttig" en zei dat hij de Veiligheidsraad verslag zal uitbrengen over zijn besprekingen ijn de Syrische hoofdstad. Hij zei dat Assad „intensivering van onderhandelingen" wil en voegde daaraan toe dat hij nieuwe pogingen zal ondernemen ter bevordering van besprekingen ovef het probleem in het Midden-Oosten.

Libanon

Volgens het Egyptische dagblad „Al Akhbar" heeft Syrië de met zijn politiek gelieerde Saika-guerrilla's opdracht gegeven in Libanon een „uitroeiingsoorlog" te voeren tegen alle andere Palestijnse groeperingen.

Ter staving van dit bericht publiceerde Al Akhbar donderdag wat documenten die fotokopieën zouden zijn van boodschappen tussen het hoofdkwartier van de in Syrië regerende Ba'ath partij en Zoher Mohsen, bevelhebber van de in Libanon Saika-strijders. Een Saika-strijders. Een eerste order, gedagtekend pp 6 mei, geeft de Saika's bevel „er op los te slaan". Het Ba'ath-höofdkwartier zegt de militaire situatie op dat tijdstip „bevredigend" te vinden en zegt dat „de munitie op weg is".

In een antwoord zegt Mohsen dat de Saika's „erin zijn geslaagd de artillerie van Al Fatah tot zwijgen te brengen". Al Fatah is een van de grootste organisaties binnen de Palestijnse bevrijdingsorganisatie (PLO). Yasser Arafat is zowel leider van Al Fatah als van de hele PLO.

Sarkis

In een andere boodschap zegt Mohsen, nog steeds volgens Al Akhbar, „we zijn de situatie meester" en „wij zullen ervoor zorgen dat Elias Sarkis wordt verdedigd".

Sarkis is de inmiddels gekozen president die als kandidaat de steun van Syrië genoot.

Al Akhbar vergelijkt de vermeende Syrische akties tegen niet met Damascus gelieerde Palestijnen met de „zwarte september" van 1970, toen koning Hoessein de Palestijnen uit Jordanië verjoeg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Syrië verlengt mandaat VN-troepen op Golan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken