Bekijk het origineel

Verdeeldheid onder leiding van Swapo

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verdeeldheid onder leiding van Swapo

Over toekomst Z-W-Afrika

3 minuten leestijd

WINDHOEK — De binnenlandse vleugel van de Namibische Bevrijdingsbeweging SWAPO gaat op 29 mei in de hoofdstad Windhoek een „belangrijke nationale conferentie" houden ter reorganisatie van de leiding, zo is in een SWAPO-communique meegedeeld.

Ruim honderd afgevaardigden zullen aan de. Conferentie deelnemen, die „wordt bijeengeroepen op het somberste en onzekerste uur in de volksstrijd", aldus het communique, dat is ondertekend door de plaatsvervangend secretaris-generaal van SWAPO, Othniel Kaakunga.

Pretoria

De leiding van de binnenlandse vleugel moet gereorganiseerd worden opdat SWAPO beter kan inspelen op de huidige politieke ontwikkelingen, en om de doelstellingen van de Beweging vast te leggen. Het hoofddoel is „het Afrikaanse continent te ontdoen van buitenlandse overheersing en illegale bezetting". Op de SWAPO conferentie zal waarschijnlijk ook worden gesproken over de constitutionele conferentie, die op initiatief van Pretoria in Windhoek wordt gehouden. Deelnemers zijn vertegenwoordigers van stammen en van de blanke bevolkingsgroep. SWAPO acht deze conferentie niet representatief voor de Namibische bevolking.

Splitsing

Binnen SWAPO heerst sinds enige tijd ernstige verdeeldheid tussen een groepering die een Congres wil beleggen om een nieuwe leiding te kiezen en de medestanders van SWAPO-voorzitter Sam Nujoma die daar tegen zijn. De huidige SWAPO-leiding is gekozen op een Congres dat in 1969 in Tanzania werd gehouden, het volgende Congres had op 16 maart 1974 gehouden moeten worden, maar het is nooit bijeengeroepen.

De scheidslijn binnen SWAPO loopt in grote lijnen tussen een „binnenlandse vleugel" en de ,,buitenlandse vleugel" van leidende Namibiers die vaak al jaren in het buitenland verblijven.

SWAPO-leden die in Namibië zelf actief zijn verwijten de leiding, die in het Zambiaanse Lusaka zetelt, een gebrekkige organisatie van de opleidingskampen en 'onvoldoende steun aan de swapo-strijders die een querrilla tegen het Zuidafrikaanse leger voeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Verdeeldheid onder leiding van Swapo

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken