Bekijk het origineel

Geen regeerakkoord voor verkiezingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen regeerakkoord voor verkiezingen

KVP wil handen vrij houden

7 minuten leestijd

NIJMEGEN — KVP-voorzitter Vergeer wijst een regeerakkoord vóór de verkiezingen in welke vorm dan ook volstrekt af. Programvergelijking of bespreking van hoofdpunten van het beleid voor de verkiezingen, als twee of meer partijen dat zelf wensen dient wel positief te worden beoordeeld, aldus Vergeer vandaag in Nijmegen op de KVP-partijraad.

Als dat overleg ertoe leidt, dat een basis voor samenwerking na de verkiezingen wellicht mogelijk is, dan vindt de KVP-voorzitter dat de kiezers dit ook moeten weten.

Zo'n uitspraak moet dan wel op basis van wederkerigheid worden gedaan. „Geen eenzijdige liefdesverklaring, maar een twee- of meer richtingsverkeer". Ook zal rekening gehouden moeten worden met de maatstaven die bij de kabinetsformatie bepalend moeten zijn, waaronder de verkiezingsuitslag, aldus Vergeer.

De KVP-voorzitter waarschuwde ernstig tegen de opvatting van AR-fractievoorzitter Aantjes, die heeft gezegd, dat hij in bepaalde gevallen een eenzijdige intentieverklaring van de christen- democratische partijen niet uitsluit. Aantjes zei onlangs, dat er bepaalde politieke omstandigheden denkbaar zijn, waarin een voorkeursuitspraak een zodanige invloed op de politieke ontwikkeling kan betekenen, dat zij ook zonder wederkerigheid overweging verdient. Volgens Vergeer zou dit voor het GDA geen goede zaak zijn.

AR VOorwaarden

De KVP-voorzitter herhaalde het te betreuren, dat de AR in april jl. opnieuw voorwaarden heeft gesteld aan de totstandkoming van de ene CDA-lijst. „Van onze kant moet de bereidheid aanwezig zijn om over de voorwaarden te praten. De voorwaarden mogen echter niet worden gebruikt als middel om KVP of CHU onder druk te zetten", zo zei Vergeer.

 De KVP-voorzitter keerde zich fel tegen wat hij noemde ,,de nauwelijks fatsoenlijk te noemen uitspraak" van PvdA-fractievoorzitter Van Thijn. De socialist zei onlangs, dat KVP-minister Van Agt in aanmerking komt voor de onbetrouwbaarheidsprijs. Ook heeft Van Thijn geïnsinueerd dat de KVP volgens een vooropgezet plan aan het werk is om zich van dit kabinet te ontdoen, aldus Vergeer. „Deze verdachtmakingen kunnen, mogen en zullen wij niet accepteren. Daarom wil ik er op deze partijraad van getuigen, dat onze partij achter het beleid van onze beide ministers Van Agt en Lubbers staat", zo zei de KVP-voorzitter.

Hij riep de partijraad op met overgrote meerderheid het standpunt van het partijbestuur over een CDA-lijst te volgen. Het partijbestuur meent, dat onvoorwaardelijk voor die ene lijst moet worden gekozen. Dat zal op 30 september a.s. definitief moeten gebeuren. Stemmen de andere CDA-partners dan niet met de ene lijst in, dan dient de KVP zichzelf om te vormen tot een algemene christen-democratische partij.

Noodprocedure

 Het partijbestuur wil thans al de zogenaamde noodprocedure in werking stellen. Dat betekent dat nu al voorbereidingen worden getroffen om op 30 september.met een omgevormde KVP te starten, mocht de ene CDA-lijst van KVP, AR-en CHU niet tot stand zijn gekomen.

 De AR heeft zich in april onder een aantal voorwaarden voor de ene lijst uitgesproken. De CHU besloot afgelopen zaterdag, dat aan de voorwaarden voor de ene lijst is voldaan. Ook deze partijen nemen hun definitieve beslissingen in september.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Geen regeerakkoord voor verkiezingen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken