Bekijk het origineel

Kinderhartchirurgie in Utrecht kan beginnen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kinderhartchirurgie in Utrecht kan beginnen

Ministerie geeft toestemming Gemeente Goes

4 minuten leestijd

.

DEN HAAG — Staatssecretaris Klein van Onderwijs en wetenschappen heeft goedgekeurd, dat het Wilhelminakinderziekenhuis in Utrecht op korte termijn begint met de kinderhartchirurgie. Dit is de eerste fase van het opnieuw op gang brengen van de totale hartchirurgie in het Academisch ziekenhuis in Utrecht

De staatssecretaris heeft dit vandaag geschreven aan het bestuur van het Wiihelminakinderzielcenhuis. De besturen van de Universiteit en het Academisch Ziekenhuis Utrecht zijn van deze beslissing op de hoogte gesteld.

In het hartchirurgisch centrum van het kinderziekenhuis zullen 120 gesloten en open hartoperaties per jaar kunnen worden verricht. Hiervoor is een eenmalige investering voor apparatuur en bouwkundige voorzieningen van maximaal ƒ 760.000 vereist. Voorts zal het ziekenhuis in 1976 en 1977 het personeelsbestand voor de kinderhartchirurgie met totaal 34 plaatsen mogen uitbreiden. De staatssecretaris heeft daar evenwel de voorwaarde aan verbonden, dat het aan te stellen personeel uitsluitend voor de patiëntenbehandeling wordt bestemd.

In zijn brief aan het Wilhelminakinderziekenhuis schrijft dr. Klein, dat hij zijn goedkeuring heeft verleend vooruitlopend op een nadere regeling van de relatie van dit ziekenhuis met het rijk.

Aantal

Volgens dr. F. J. van Sprang, waarnemend medisch directeur van het Utrechtse kinderziekenhuis, zal het erg moeilijk worden snel het door de staatssecretaris genoemde aantal van 120 hartoperaties bij kinderen te halen. ,,De brief betekent alleen maar dat we nu kunnen gaan beginnen de zaak te ontwikkelen. Het zal erg moeilijk zijn voldoende bekwaam personeel aan te trekken. De brief is hier ook pas een uurtje binnen", aldus dr. Van Sprang vrijdagmiddag. „Niemand kan nog zeggen of we dat cijfer volgend jaar al zullen halen, al willen we wel alles op alles zetten.

De operaties zullen worden uitgevoerd door hartchirurg prof. dr. H. A. Huysmans uit Utrecht en zijn medewerkers. Prof. Huysmans is ruim twee jaar geleden tot hoogleraar benoemd, maar hij kon toen nog niet daadwerkelijk in het Academisch ziekenhuis gaan opereren. Wel ontwikkelde hij toen plannen voor het opzetten van een afdeling kinderhartchirurgie in het Wilhelmina kinderziekenhuis.

Vorige week verklaarde men in Utrecht nog dat men nauwelijks enige reactie van het ministerie had gekregen op die plannen. Prof. Huysmans is sinds zijn benoeming blijven opereren in het Utrechtse St. Antoniusziekenhuis, waar hij voor zijn benoeming tot hoogleraar al deel uitmaakte van het hartchirurgisch team.

Aangeboren afwijkingen

De kinderhartchirurgie richt zich voornamelijk op het operatief herstellen van een aantal aangeboren afwijkingen die aan het hart kunnen voorkomen. In een aantal gevallen is zo'n operatie noodzakelijk en ook mogelijk bij pasgeboren baby's. Behalve door het toegenomen chirurgisch kunnen en kennen zijn deze operalies mogelijk geworden door de toegenomen anaesthesie-technieken

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Kinderhartchirurgie in Utrecht kan beginnen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken