Bekijk het origineel

Filosoof Heidegger overleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Filosoof Heidegger overleden

2 minuten leestijd

Martin Heidegger, een van de „vaders" van het existentialisme, is vorige week op 86-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Messkirch (in de Westduitse deelstaat Baden-Württemberg overleden.

Heidegger die op 26 september in 1889 werd geboren, studeerde wijsbegeerte, theologie, wiskunde en natuurwetenschappen. Hij volgde in 1928 zijn leermeester Edmund Husserl, de grondlegger van de fenomenologie, op als hoogleraar in de wijsbegeerte aan de universiteit van Freiburg.

In 1927 publiceerde hij zijn voornaamste boek ,,Sein und Zeit", een volgens zijn eigen zeggen onvoltooid gebleven werk waarin de vraag naar het zijn centraal staat en benaderd wordt vanuit het menselijke zijn (Dasein). Door dit, volgens vele deskundigen uitermate moeilijk leesbare werk, werd hij wereldberoemd.

In 1933 sloot de toen 44-jarige Heidegger zich bij de Nazipartij aan, een stap die felle kritiek uitlokte van zijn tijdgenoten. Dankzij zijn partijlidmaatschap werd hij rector-magnificus van de universiteit van Freiburg.

Pas in 1947 schreef hij weer een belangrijk werk over Plato's concept over de waarheid. Vanwege zijn naziverleden verboden de Fransen hem in 1947 les te geven in hun bezettingszone. Het verbod werd in 1950 door de deelstaatregering van Baden-Würtemberg opgeheven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Filosoof Heidegger overleden

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken