Bekijk het origineel

ZONDER WISSELGELD

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

ZONDER WISSELGELD

3 minuten leestijd

Een gevoel van spijt kon de fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer drs. E. van Thijn, niet onderdrukken toen hij reageerde op het bericht dat Zuid-Afrika in plaats van in ons land in Frankrijk de kerncentrales koopt. Spijt, omdat door deze Zuidafrikaanse daad aan de progressieven de gelegenheid is ontnomen een principiële daad te stellen. De beslissing om geen reactorvaten aan Zuid-Afrika te leveren was daarbij een welkome aangelegenheid geweest.

Een dergelijke daad heeft het kabinet broodnodig. De verdeeldheid niet het minst in eigen kring neemt zienderogen toe. Het ontwerp-partijprogramma „Voorwaarts" en het daarop door minister Duisenberg geschreven alternatieve program spreekt boekdelen. De nieuwe radicalen — „Nieuw-Links" is immers reeds grotendeels geneutraliseerd in allerlei bestuursfuncties — raken steeds meer teleurgesteld over de huns inziens tekortschietende vernieuwingsdrang van het huidige kabinet. Met blinde Ijver duwen ze voort naar de algehele collectieve verzorgingsstaat zonder daarbij af te wegen in hoeverre we bereid zijn en in staat zijn hen te volgen. KVP en ARP zijn daarbij In hun ogen maar een slepende last, die slechts vertragend werkt op de weg naar de zo fel begeerde maatschappij van morgen.

Daarom kon Den Uyl c.s. niet toegeven aan de vertogen van Lubbers. Gewend aan de zo langzamerhand geschapen toestand, dat eindeloos doordrammen de tegenstander stap voor stap doet terugtrekken, wordt men nu geconfronteerd met een gesprekspartner, die niet met zich laat sollen, die gewoon eens een keer „neen" zegt.

Daarmede ontvalt het kabinet-Den Uyl zwaar politiek wisselgeld, dat zij in de komende dagen broodnodig heeft. Ingrijpende beslissingen op het loonfront, dezgn. 1%-operatie en met betrekking tot het abortusbeleid staan voor de deur, met op de achtergrond de komende verkiezingen. Geen wonder dat Van ThIjn teleurgesteld Is, want een pracht kans om de confessionelen verder terug te dringen en daarmede de radicalen in zijn partij tevreden te stellen is nu gemist.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

ZONDER WISSELGELD

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken