Bekijk het origineel

Verkiezingsslag Italië eist dode

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verkiezingsslag Italië eist dode

Fasdstenleider beschuldigd

4 minuten leestijd

ROME — Bij een botsing tussen linksgezinde en rechtsgezinden in de stad Sezze, 75 kilometer ten zuiden van Rome, is een jonge communist doodgeschoten, aldus heeft de Italiaanse politie zaterdag bekend gemaakt. Een andere linksgezinde jongeman'liep verwondingen op. De confrontatie ontstond tijdens een rechtse verkiezingsbijeenkomst.

Na de moord op de communistische demonstrant in Sezze zijn zondag bijna alle verkiezingsbijeenkomsten van de neofascistische MSI in Italië verboden. Het incident, drie weken voor de verkiezingsdatum, dreigt het politieke klimaat in Italië ernstig te verslechteren. Zaterdagnacht richtte een krachtige bom grote schade aan in de studio's van de Italiaanse staatstelevisie. Omdat er niemand meer in het gebouw was vielen er geen gewonden.

Brandbommen

In het Noorditaliaanse Brescia werden brandbommen gegooid in het gebouw van de plaatselijke krant Giornale di Brescia. Volgens de politie zijn bij beide aanslagen opschriften op muren geklad die erop wijzen dat de aanslagen zijn gepleegd door een linkse splintergroep. In Rome richtten brandbommen lichte schade aan in een kantoor van de MSI. In Venetië verhinderde de politie een linkse mars naar het MSI-kantoor.

In Sezze was vrijdagavond een verkiezingsbijeenkomst belegd door het neofascistische parlementslid Saccucci. Volgens het dagblad La Stampa verscheen hij in het overwegend linkse plaatsje met een knokploeg van 20 man, voorzien van stokken, helmen en een grote hond. Toen linkse jongelui zijn redevoering overschreeuwden, trok Saccucci zijn pistool en vuurde tien schoten af onder de kreet „als jullie niet naar mijn woorden willen luisteren kun je hierna luisteren".

Temidden van groot tumult renden de neofascisten naar hun auto's en reden weg. Intussen werd uit een van de auto's opnieuw geschoten, waardoor de 21-jarige communist Luigi di Rosa werd gedood en een andere jongen in het been getroffen. Volgens talrijke ooggetuigen kwamen de schoten uit de auto van Saccucci. Hij is in staat van beschuldiging gesteld wegens poging tot moord en medeplichtigheid aan moord. De schoten tijdens zijn redevoering waren volgens Saccucci zelf in de lucht afgevuurd, maar volgens omstanders in de menigte gericht.

Witte muizen

Saccucci, een ex-para, baarde al op 16-jarige leeftijd enig opzien toen hij tijdens een communistische toneelvoorstelling in de zaal witte muizen neerliet aan parachuutjes in de kleuren van de Italiaanse vlag. In 1970 was hij betrokken bij de poging tot staatsgreep van prins Junio Valerio Borghese. Volgens de aanklacht bezette hij met groep jongeren de wapenkamer van het ministerie van binnenlandse zaken. Hij zat elf maanden in voorarrest, maar kwam na zijn verkiezing tot parlementslid op vrije voeten. Later werd zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven. Hij kreeg vier jaar gevangenisstraf omdat hij tot de leiding van de verboden neofascistisch terreur-organisatie „Ordine nero" (zwarte orde) behoorde. Het vonnis is echter niet ten uitvoer gelegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Verkiezingsslag Italië eist dode

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken