Bekijk het origineel

UNCTAD boekt gering resultaat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

UNCTAD boekt gering resultaat

4 minuten leestijd

NAIROBI — Een door de Verenigde Staten gesponsord voorstel voor een internationale buffervoorraad van grondstoffen is maandagochtend met een krappe meerderheid verworpen. De delegaties werden het wel eens over een nieuw voorstel dat zondagavond ter tafel kwam en op grond waarvan men zich opnieuw gaat buigen over een grondstoffenfonds ee een  verlichting van de schuldenlast van de derde wereld landen

 Het Amerikaanse voorstel, dat eerder deze maand door minister van Buitenlandse Zaken Kissinger openbaar werd gemaakt, werd verworpen met 33 tegen 31 stemmen terwijl 44 delegaties zich van stemming onthielden.

De ontwikkelingslanden hadden reeds eerder laten weten het voorstel van Kissinger niet vergaand genoeg te vinden, zeker niet tegen de achtergrond van hun eerder geformuleerde eisen.

Stemgedrag:

Tegenstemmers bij het voorstel van Kissinger waren het Sowjetblok en een aantal radicale derde wereld landen. Japan, een aantal Europese en andere industrielanden stemden voor. De onthoudingen waren afkomstig van meer gematigde landen in Afrika, Azië en Latijns Amerika.

Toen de uitslag van de stemming bekend werd begon een aantal afgevaardigden te applaudisseren.

Nederland verklaarde het voorstel voor een grondstoffenfonds te steunen als een basis tot vooruitgang, en zei dat het sprak uit naam van 14 andere landen, waaronder Canada, België, Griekenland, Italië, Noorwegen, Spanje, Zweden en Turkije. leden volgend jaar maart opnieuw bijeen moeten komen om te gaan onderhandelen over het grondstoffenfonds van 6 miljard dollar. In de tussentijd wordt er een studiecommissie opgezet die de nadere uitwerking hiervan moet gaan bestuderen.

Indexering

Men is het er tevens eindelijk over eens geworden dat de grondstoffenprijzen geïndexeerd moeten worden aan de hand van kostprijs, inflatie, valutaschommelingen en dergelijke.

West-Duitsland en Groot-Brittanië lieten zich in een verklaring sceptisch uit over het fonds dat zij beschouwen als „onwerkbaar" en als een veel te grote concessie aan de derde wereld. De indexering noemden ze inflatie-bevorderend, welke mening wordt gedeeld door onder meer de Verenigde Staten.

Het komt er op neer dat de derde wereld landen, die aan het begin van de conferentie hadden geëist dat een dergelijk fonds van de grond komt, nu alleen de belofte hebben gekregen dat dit voorstel bestudeerd zal worden. Concrete verplichtingen zijn niet aangegaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

UNCTAD boekt gering resultaat

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken