Bekijk het origineel

Bidt voor broeders die in gevangenis lijden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bidt voor broeders die in gevangenis lijden

Ds. Wurmbrand in Middelburg

3 minuten leestijd

MIDDELBURG — „Denk aan uw broeders in de communistische gevangenissen, alsof u een medegevangene waart. Denk aan de gebondenen alsof gij medegebonden waart. Denk echter niet alleen aan hun lijden, maar vooral aan hun geestelijke ervaringen, aan hun heldendom en hun liefde tot Christus".

Deze raadgevingen gaf ds. Wurmbrand regelmatig tijdens een toespraak die hij vrijdagavond in Middelburg hield over de ondergrondse kerk in de communistische landen. Ds. Wurmbrand wees op het voorrecht dat in Nederland vriiheid is om voor zijn mening uit te komen.

Dat kan in communistische landen niet, maar toch zijn daar christenen, ook kinderen, die ondanks de risico's voor hun mening uitkomen. Ds. Wurmbrand vertelde van martelingen die hij en anderen ondergingen om een jaar apart te zijn opgesloten, soms een maand met de handen op de rug vastgebonden en zo alles maar moest doen, eten, drinken enz. Hij vertelde hoe hij werd geslagen, drugs kreeg toegediend zodat hij tenslotte zelfs het Onze Vader niet meer kende, maar slechts kon stamelen ,,ik heb U lief'.

Ds. Wurmbrand vergeleek het geloof met een griep, griep is besmettelijk, als niemand uit de omgeving het overneemt is het geen griep geweest. Een waar geloof is besmettelijk. Als iemand het christelijk geloof zegt te hebben en er is niemand die het overneemt, dan is het geen echt geloof geweest, zei ds. Wurmbrand. Je hoeft er zelfs niet eens zo veel over te praten.

Over zo'n mens vertelde hij, een 20-jarige militair voor wie het geloof iets besmettelijks had. Hij werd twee weken op het ijs gezet, in een rubber pak dat kon worden opgepompt. Steeds werd hem gevraagd Jezus te verloochenen maar deze jongeman verloochende zijn Heere niet. Hij riep tenslotte naar zijn moeder. Huilt u over mij maar niet, wij zullen in het Hemelse Jeruzalem elkaar weerzien.

Ds. Wurmbrand vertelde over kinderen die bij hun ouders worden weggehaald. Vooraf had ds. J. C. Maris aangedrongen om te getuigen. Wij staan hier niet voor ons plezier. Het is geen hobby, maar noodzaak. De ondergrondse kerk heeft tegen ds. Wurmbrand gezegd haar stem te zijn. De nood is ons opgelegd. Ds. Maris vroeg de aanwezigen te spreken over de werkelijkheid achter het IJzeren Gordijn.

Dat is een roeping van kerk en christenen om midden in de wereld te staan en te getuigen. Naar mate het einde der tijden nadert zullen godsdienst en politiek steeds meer verweven worden. Alleen het evangelie is de macht die het godlozendom breken kan. Laten zij die weten wat bidden is dagelijks bidden voor de ondergrondse kerk en of God het evangelie zegenen wil.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Bidt voor broeders die in gevangenis lijden

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken