Bekijk het origineel

Belgische predikanten ontmoeten de Duitse belijdenisbeweging

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Belgische predikanten ontmoeten de Duitse belijdenisbeweging

Vandaag in Heverlee

3 minuten leestijd

In de slotparagraaf van de Berlijnse Verklaring van 1974 werd het verlangen uitgesproken dat alle gelovigen, die strijden voor het behoud en de functie van de Reformatorische belijdenis, elkander zullen aanvuren en helpen. Twintig Belgische en dertig Duitse afgevaardigden van belijdenisgetrouwe bewegingen zullen heden, op 1 juni, met elkaar spreken in Heverlee. Eén van de belangrijkste programmapunten is de organisatie van een concrete hulp aan de Reformatorische flank van het Belgisch protestantisme.

(Van onze Belgische correspondent)

 De samenkomsten worden gehouden Marichal zal ten aanhoren van de Duitin de bekende Bijbelschool, die sedert vorig jaar uit Brussel verplaatst werd naar het circa driehonderd kamers en gehoorzalen tellende gebouw te Heverlee. De Duitse deelnemers arriveerden gisteravond en hopen woensdagochtend weer te vertrekken. Onder hen bevinden zich pastor Jochums van het Gnadauer Verband en lid van de conferentie der belijdenisbeweging in Duitsland, ds. Hillenberg van Gevelsberg (Westfalen) en dr. Johannes Heider van Dortmund, beiden voor de Westfaalse b'elijdenisbeweging, verder afgevaardigden van de predikantengebedsbond, de Evangelische Alliantie en de Wurttembergse belijdenisbeweging.

Het presidium van de Europese Belijdenisgemeenschap stelde zich gisteravond uitdrukkelijk achter deze bijeenkomst, luidens een telegram van de Lutherse bisschop uit Wenum, dr. Sakrausky.

In de voormiddagsamenkomst spreken conrector ds. Timst en dr. Detzler over de opleiding van de predikant in België, terwijl ds. Jean du Meunier uit Mechelen in het bijzonder de relaties tussen België en Duitsland zal belichtpn. Hoofdlegernredikant ds. Walter se gasten uivoerig ingaan op de belijdenisstrijd in België, waarna discussie volgt.

Predikantsopleiding

Director Jochums, die mede aanwezig is als bestuurslid van het Verband van Bijbelscholen, zal spreken over het onderwerp: „Predikantsopleiding in het oecumenische tijdvak". Tevens zal in deze namiddagsamenkomst die onder leiding staat van de Belgische ds. J. van de Riet, nader gesproken worden over de verbreding van de contacten met de Duitse belijdenisbeweging. De heer J. K. Overbeeke uit Antwerpen zal dan spreken over het historisch verband met de tijd der Reformatie en de rol van de Katholieke Universiteit in Leuven.

De uit België genodigde predikanten behoren overwegend tot de Vrije Evangelische Gemeenten, maar daarnaast ook uit de Protestantse Kerk van België, de Hervormde kerk van België (die vertegenwoordigd is in de persoon van ds. B. C. Carp van Antwerpen) en de Chr. Gereformeerde kerken, die in Vlaanderen arbeiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Belgische predikanten ontmoeten de Duitse belijdenisbeweging

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken