Bekijk het origineel

„Levering kerncentrale commerciële zaak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Levering kerncentrale commerciële zaak"

Franse verklaring na protesten

3 minuten leestijd

PARIJS — Het Franse ministerie van buitenlandse zaken heeft zich maandag namens de regering uitgesproken over de protesten in binnen- en buitenland tegen de levering van een kerncentrale aan Zuid-Afrika. In het communiqué wordt gezegd, dat het om een zuiver commerciële zaak gaat en dat de apparatuur die een Frans consortium gaat leveren, niet kan worden gebruikt voor de produktie van kernwapens.

Het Franse ministerie legde er de nadruk op dat de twee bestelde reactoren van elk 992 megawatt alleen gebruikt kunnen worden voor het opwekken van elektriciteit. De installaties die volgens een licentie van de Amerikaanse maatschappij Westinghouse worden gebouwd, werken met licht verrijkt uranium waardoor zij zich slecht lenen voor gebruik voor de produktie van plutonium van militaire kwaliteit.

Bovendien, zo wordt gezegd, geschiedt de levering onder garantie van een vreedzaam gebruik, onder toezicht van het intemationale bureau voor kernenergie in Wenen. Hiertoe zal naast het handelsakkoord tussen de Zuidafrikaanse maatschappij ESCOM en het Franse consortium Framatome, een driezijdige overeenkomst worden getekend tussen Frankrijk en Zuid-Afrika en het Internationale Bureau voor Kernenergie.

Naar het oordeel van de Frase regering is de keuze van Zuid-Afrika voornamelijk op technische gronden op Framatome gevallen, waarbij de voorkeur uitging naar de licht-waterreactors van Westinghouse boven het systeem van de kokend-waterreactors van General Motors. 

 SWAPO-protest

De in Londen gevestigde vertegenwoordigers van de bwrijdin^sbeweging voor Namibië (SWAPO) in Europa heeft maaandag telegrafisch geprotesteerd tegen de komende levering van een Franse kerncentrale aan Zuid-Afrika. In het telegram wordt bezwaar aangetekend tegen „de hulp aan de ontwikkeling". „Door dit besluit heeft Frankrijk zich onder de vijanden van Afrika geschaard", aldus Swapo

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

„Levering kerncentrale commerciële zaak

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken