Bekijk het origineel

GEB-controleur zit in chantagepositie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

GEB-controleur zit in chantagepositie

4 minuten leestijd

ROTTERDAM — Het leven van een uitschakelcontroleur van het Gemeente-energiebedrijf (GEB) Rotterdam, gaat, zo blijkt uit het personeelsblad Energie, niet altijd over rozen. Weliswaar wordt van de controleurs niet verwacht, dat zij hun leven op het spel zetten bij het verzegelen van een meter, maar daar lijkt dan wel alles mee gezegd.

Een controleur werd onlangs aangestaard door een grote grommende waakhond. Zich een beet van een andere hond herinnerend, greep de uitschakelman naar zijn jaszak en suggereerde, dat hij een pistool bij zich had. Bij zijn chef kwam toen de klacht binnen: „Ik ben door een GEB'er met een pistool bedreigd". Al is het dan niet meer zo, dat een klacht van een klant vrijwel automatisch een berisping oplevert, hetgeen niet bevorderlijk was voor de promotiekansen, toch leven de controleurs, aldus Energie, nog steeds tussen hoop en vrees. ,,Je zit voortdurend in een chantagepositie. Je wordt steeds bedreigd. Of ze beloven je een pak slaag of ze roepen dat ze het hogerop zullen zoeken".

Gekwetst

Vandaar dat de — twaalf — uitschakelingcontroleurs zich zeer gekwetst voelen, wanneer er in de kranten een bericht verschijnt dat het GEB weer eens een oude, zielige weduwe in de kou heeft gezet. ,,Als mensen buiten hun schuld in moeilijkheden komen, moet het al heel gek lopen, willen we ze niet helpen. We zijn geen onmensen", zo vertolkt afdelingschef C, L. Schmidt de gevoelens van zijn mensen.

 Hij erkent, dat er ook bij het GEB weleens „vergissingen" worden gemaakt. Een verkeerde betaling kan ertoe leiden, dat iemand als wanbetaler uit de computer rolt. „Maar tussen de werkelijke vervaldag en het tijdstip dat we een controleur op pad sturen, zit zoveel tijd, dat het vrijwel onmogelijk is, dat onschuldigen getroffen worden", aldus Schmidt.

De grootste zorgenkinderen van het GEB vormen de oude wijken. Verhoudingsgewijs komen hier veel wanbetalers voor, die bovendien zeer moeilijk aan te pakken zijn. „Men is onderling zeer solidair. Men schaamt zich niet, als men uitgeschakeld wordt en helpt elkaar. In de betere buurten wil men voor de buren niet weten, dat men het GEB niet kan betalen", zo verklaart de heer Schmidt. Merkwaardig genoeg blijkt wanbetaling vaak niets te maken te hebben met geldgebrek.

 Sommige mensen lijken, zo meent men bij het GEB, een rekening voor gebruikte energie nog erger te vinden dan een aanslag van de belasting. Om die reden zullen de uitschakelcontroleurs dan ook vrijwel nimmer hun naam noemen. Al is het alleen maar om te voorkomen, dat zoals enkele weken geleden gebeurde, een wanbetaler de afdeling opstormt om een bepaalde controleur af te tuigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

GEB-controleur zit in chantagepositie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken