Bekijk het origineel

Stel ondernemers niet onder toezicht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stel ondernemers niet onder toezicht

Eerste kamer over VAD

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Volgens de VVD-fractie in de Eerste kamer is het „onbegrijpelijk en onvergeeflijk" dat het kabinet voor de vermogensaanwasdeling (VAD). Het liberale Eerste kamerlid Zoutendijk noemde dinsdag het VAD-wetsontwerp „een blunder", waarvoor hij minister Lubbers (Economische zaken) mede-verantwoordelijk stelde.

Het,,steeds slechter wordende ondernemingsklimaat", zal als gevolg van invoering van de VAD „bar slecht" worden, zo zei de VVD-er.

Het socialistische kamerlid Verburg ontkende die laatste stelling: ,,er is geen sprake van dat door de VAD het ondernemingsklimaat wordt aangetast. De liberale woordvoerder in het beleidsdebat over Economische zaken zei in het Kabinetsbeleid weinig te herkennen van de Z.I. „redelijke" ideeën van minister Lubbers. Hij noemde het onbegrijpelijk dat deze steeds bereid blijft de verantwoordelijkheid te dragen voor een beleid, dat het zijne nauwelijks kan zijn.

Investeringen

Ook de KVP-er Terwindt plaatste vraagtekens bij de wens van vakcentrales en van sommige politieke partijen dat steeds meer mensen en instanties zich moeten bemoeien met investeringsbeslissingen. ,,Hoe meer men de ondernemer onder toezicht stelt, des te minder zal men het gestelde doel bereiken", aldus deze afgevaardigde, die sprak mede namens de fracties van ARP en CHU. Hij zei een praktijk te vrezen, waarbij allerlei onderling vaak tegenstrijdige deelbelangen er de oorzaak van zullen vormen dat npódzakelijke investeringen worden vertraagd of soms zelfs niet doorgaan.

 De heer Terwindt waarschuwde ertegen, dat de overheid van lieverlee grootaandeelhouder in allerlei ondernemingen zou gaan worden. De dan optredende vermenging van verantwoordelijkheden zou, naar zijn mening, gemakkelijk kunnen leiden tot een verschuiving van bedrijfseconomische criteria naar maatschappelijk-sociale uitgangspunten, waarmee de concurrentiekracht van de ondernemingen op het spel zou worden gezet. In het beleidsdebat werd voorts twijfel geuit aan de mogelijkheden van de regering om een werkelijk energiebeleid te voeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Stel ondernemers niet onder toezicht

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken