Bekijk het origineel

Streekvervoerders vrezen ontslagen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Streekvervoerders vrezen ontslagen

Bezuinigingen Westerterp

2 minuten leestijd

UTRECHT — De streekvervoersbedrijven die werkgelegenheid bieden aan 12.000 man vrezen ontslagen als minister Westerterp zijn bezuinigingsplan doorzet.

Adjunct-directeur J. Bouwman van de Drentse vervoer maatschappij (DVM) heeft de minister een bezorgde brief geschreven, de heer Bouwman staat met zijn zorgen bepaald niet alleen, aldus directeur H. A. Dupuis van ESO, samenwerkingsorgaan waarbij praktisch alle streekvervoersbedrijven in ons land zijn aangesloten, de DVM maakt zich min of meer de tolk van het gehele streekvervoer. De heer Dupuis ziet aankomen dat met name in het oosten met betrekkelijk veel slecht bezette buslijnen de klap het hardst zou aankomen als de bezuinigingsplannen werkelijk doorgaan. Als Westerterp zijn zin krijgt, betekent dit onvermijdelijk dat in de dienstregelingen moet worden gesneden door frequenties te verlagen of zelfs lijnen op te heffen. Dit brengt weer personeelsinkrimping en ontslagen met zich mee, maar de streekvervoersbedrijven stellen zich op het standpunt dat er geen ontslagen mogen vallen. Als er al zo nodig met minder personeel moet worden gewerkt dan mag dat alleen geleidelijk via natuurlijk verloop.

Volgens de heer Dupuis is overigens moeilijk aan te geven hoeveel mensen in het streekvervoer aan de dijk zouden moeten worden gezet als de bezuiniging doorgaat.

De Drentse vervoersmaatschappij heeft becijferd dat het voor 1976 toegewezen bedrag van rijksbijdrage zou betekenen dat de DVM dit jaar 600.000 km (negen procent) minder kan gaan rijden dan in '75. Alleen frequenties verlagen of de dunst bezette lijnen opheffen zou voor Drente betekenen dat er erg veel lijnen afvallen en alleen de diensten tussen de grotere plaatsen overblijven.,,Enerzijds wil men de auto terugdringen en anderzijds dwingt men het openbaar vervoer tot bezuinigingen. Deze tegenstrijdigheid valt ons toch wel rauw op het dak".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Streekvervoerders vrezen ontslagen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken