Bekijk het origineel

„Oostblok torpedeerde Amerikaans voorstel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Oostblok torpedeerde Amerikaans voorstel"

VS-verklaring over UNCTAD:

2 minuten leestijd

WASHINGTON — De Verenigde Staten hebben het Sowjet-biok dinsdag beschuldigd van „parlementaire manipulatie" met het doel een Amerikaans voorstel voor de oprichting van een internationale grondstofTenbank te torpederen.

In ongewoon krachtige bewoordingen zeiden de ministeries van financiën en buitenlandse zaken dat de communistische landen zelf niets deden om de arme landen op de wereld te ontwikkelen. „De verwerping van het voorstel op de enkele dagen geleden beëindigde wereld handelsconferentie (UNCTAD IV) belooft niet veel voor de toekomst van de dialoog voor de internationale ontwikkelingsinspanningen", aldus de ministeries in een gezamenlijke verklaring.

Het voorstel dat vorige maand door minister van buitenlandse zaken Kissinger op de UNCTAD in Nairobi naar voren werd gebracht werd met 33 tegen 31 stemmen afgewezen. Bij de stemming waren 46 landen, voornamelijk ontwikkelingslanden, afwezig. 44 andere landen onthielden zich. „De Verenigde Staten verwacht niet, wanneer zij belangrijke pogingen tot samenwerkingen doen, dat hun voorstellen worden voorgelegd aan toevallige meerderheden".

In de verklaring kregen de onderontwikkelde landen het advies zich niet te lenen voor „parlementaire manipulatie" door staten die niets aan de ontwikkeling van de arme landen bijdragen. De Sowjet-Unie, de Oost-Europese landen en Cuba hebben tijdens de conferentie tegen het voorstel gestemd. Volgens Washington zijn zij zicH te buiten gegaan aan „pressietaktieken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

„Oostblok torpedeerde Amerikaans voorstel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken