Bekijk het origineel

V-1 gevonden tussen Warnsveld en Vorden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

V-1 gevonden tussen Warnsveld en Vorden

Landbouwer na dertig jaar naar politie

3 minuten leestijd

WARNS VELD — Hoewel hij volgens de politie al meer dan dertig jaar wist dat het ding er lag, heeft een landbouwer uit Warnsveld eerst gisteren de politie gemeld dat er in een weiland van zijn boerenbedrijf aan de weg tussen Warnsveld en Vorden een uit de tweede wereldoorlog daterend V-1 (een „vliegende bom", waarmee de Duitsers tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog vanaf hun grondgebied Engeland bestookten) lag.

Volgens de politie in Vorden was de man al eens met zijn ploeg op het ding gestoten, uiteindelijk vond hij toch maar dat hij het moest melden.

De explosievenopruimingsdienst uit Culemborg is ingeschakeld, om het projectiel uit te graven en onschadelijk te maken. Hoe lang dit gaat duren is pog niet bekend omdat men bij het werk nogal last heeft van grondwater.

Dinsdagmiddag is een van de ontstekers van de V-1 tot ontploffing gebracht. Volgens de verwachting van de explosievenopmimingsdienst moeten er nog twee of drie van dergelijke ontstekers in het ruim acht meter lange projectiel zitten. De V-1 ligt op slechts enkele meters van de verbinding Zutphen - Winterswijk en, zoals het zich laat aanzien, met zijn neus onder het, langs de verkeersweg lopende, fietspad.

Voor havengebied

 In verband met het ontploffingsgevaar is de weg over een afstand van achthonderd meter gesloten voor alle verkeer en moet gebruik gemaakt worden van een omleidingsroute. De verwachting is dat woensdag de V-1 geheel onschadelijk gemaakt kan worden. Alle bewoners in een straal van binnen vierhonderd meter zullen op het tijdstip van de demontage hun huizen moeten verlaten en elders onderkomen zoeken. Het projectiel is omstreeks kerst 1944 gelanceerd vanaf de lanceerinrichting te Harfsen en was bestemd voor het havengebied van Antwerpen dat toen al bevrijd was van de Duitse bezetters

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

V-1 gevonden tussen Warnsveld en Vorden

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken